LAKŠE MI DA SEČEM DRVA NEGO DA KUVAM Gordana je drvoseča, a o reakciji njenog supruga kada mu je rekla čime se bavi i dalje se priča

16:00

Aktuelno 1

Gordana Zbiljić iz sela Prebreza je drvoseča i to najbolji u Topličkom kraju.

LAKŠE MI DA SEČEM DRVA NEGO DA KUVAM Gordana je drvoseča, a o reakciji njenog supruga kada mu je rekla čime se bavi i dalje se priča
Printscreen/TV Prva

- Kad voliš da radiš nešto, onda radiš sa uživanjem. Meni to ništa ne smeta. Mnogo mi je lakše da sečem drva u šumi, nego bilo šta drugo da radim. Svi kažu da je to težak posao, ali za mene nije težak, volim to da radim. Meni je lakše da obaram najveće stablo u šumi, nego da kuvam i da budem u kuhinji - rekla je ona.

Strmi i nepristupačni tereni gde se vrši seča drva za Gordanu su pravi izazov.

- Pronalazim se u ovom poslu. Moraš da vodiš računa, da proceniš kako i gde će pasti drvo i na koji način treba da ga oboriš. Ništa to meni nije teško, dosta dugo se bavim ovim poslom - kaže Gordana.

Gordani je do pre nekoliko godina pomagao suprug, međutim, iz zdravstvenih razloga on više ne može da ide u šumu pa Gordana ovaj posao obavlja sama.

Printscreen/TV Prva

- Ja sam najviše obarala drva, a on je bio na traktoru i izvlačio drvo. Sada sama sve to radim. Najveći problem je samo utovar i istovar, tu tražim posao - priča Gordana.

Koliko god da je rizičan i tešak posao drvoseče, Gordana priznaje da joj je to lakše da bude u šumi nego u kuhinji.

- Meni je lakše da obaram najveća stabla u šumi nego da kuvam i budem u kuhinji, ali ipak i to radim. Ovim poslom se bavim 30 i nešto godina, a jedino odmaram kada su praznici ili crveno slovo - rekla je Gordana Zbiljić.

Printscreen/TV Prva

- Već sa 16 godina sam zavolela ovaj posao. Pomagala sam ocu, cepkala sam trupčice i tako malo po malo i ostala sam ceo život da radim kao drvoseča - kaže Gordana.

Kada je kao mlada devojka upoznala supruga, nije joj verovao da se bavi sečom drva.

- Kada sam mu rekla čime se bavim, bio je oduševljen. Nije verovao, smejao se. Ubrzo nakon toga smo se i uzeli - ispričala je Gordana.

Ni kada su deca stigla na svet, pored svih obaveza koje ima kao majka i supruga, svoj posao nije napuštala.

- Od drva možeš da zaradiš da preživiš. Mnogo mora da se radi da bi mogao od ovog poslla da kupiš nov traktor. Svaki kvar koji mi se desi na traktoru, ja popravljam sama - rekla je Gordana za TV Prva.

I ove zime, neko će se grejati drvima koje je Gordana isekla u šumi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici. Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(1)

Loading
Talicni Tom

23.01.2023 03:27

Sjajna zena, a pre svega sjajan covek. Moze da posluzi za primer mladim i neodlucnim osobama.