SVE SMO IZGUBILI U OLUJI I OSTALI BEZ KROVA NAD GLAVOM Danas je agoniji došao kraj, izbeglice iz Hrvatske dobile stanove u Srbiji

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Izbeglice iz Hrvatske dobile ključeve stana u opštini Lučani, ostvarenje dugogodišnjeg sna za veliki broj raseljenih lica

SVE SMO IZGUBILI U OLUJI I OSTALI BEZ KROVA NAD GLAVOM Danas je agoniji došao kraj, izbeglice iz Hrvatske dobile stanove u Srbiji
Rina

Tokom progroma Srba iz Hrvatske, ogroman broj porodica ostao je bez krova na glavom. Čitave porodice tada napustile su svoje ognjište, a spas potražile i našle u svim delovima Srbije. Radoslav Mirković sa svojom porodicom pre više od 25 godina doselio se u Lučanima, a nakon skoro tri decenije agonije koju su proživeli, konačno su dobili svoj krov na glavom.

- Moja porodica je izbegla tokom u Oluji iz Udbine, opština Titova Korenica. Putovanje je trajalo 13 dana i pre nego što smo se skrasili u Lučanima, svoj dom tražili smo u Apatinu, Obiliću i Prištini. Međutim, u Lučanima sam se oženio i dobio dvoje dece koji su sada odrasli ljudi. Sve ove godine proveli smo kao podstanari, ali od sada za nas počinje novi, bolji život za mene i moju porodicu, i ovo je jedna od najleših stvari koja mi se u životu desila - kazao je za RINU, Radoslav Mirković izbeglica iz Hrvatske.

Rina
 

Danas su u Lučanima uručeni ključevi 15 novoizgrađenih stanova izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

- Posle završetka ove zgrade i dodele ključeva, možemo reći da opština Lučani neće imati izbeglice koje nemaju nerešeno stambeno pitanje. To je zaista jedna velika stvar koja će im u životu puno značiti. Vi ste pre svega naši prijatelji, komšije i svakako promena ovog prostora u kom ste boravili u mnogome će doprineti boljem kvalitetu života - kazao je Milivoje Dolović predsednik opštine Lučani i dodao je je opština poklonila zemljište, obezbedila sve građevinske dozvole i rešila parterno uređenje oko zgrade.

Rina
 

Regionalni stambeni program zajedniči je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran sredstvima EU.

Rina
 

- Mislim da je to za sve nas jako lep i emotivni momenat, ali i posebno za vas koji ste dugo čekali da dobijete nove stanove. Ja ipak mislim da na ovom primeru vidimo solidarnost naroda Evropske unije sa ljudima u Srbiji i na zapadnom Balkanu kojima je potrebna pomoć ovakvog tipa. Evropska unija godinama podržava obezbeđenje stambenog prostora za izbeglice nakon rata na prostoru bivše Jugoslavije i sa 236 miliona evra EU je najveći donator Regionalnog stambenog programa - istakao je Gerhard Salcer, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Vrednost radova novoizgrađenih stanova u Lučanima za 15 izbegličkih porodica iznosila je 485.000 evra.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading