NIKADA SE OVAKO NEŠTO NIJE DESILO, PRIRODA SE POIGRAVA OVE JESENI Jagode rodile kod Radosavljevića iako je novembar, slatke su kao šećer (FOTO)

Lepote Srbije

18:00

Aktuelno 0

Ovo nije ni prvi, ni jedini put da se priroda poigra sa voćem u Srbiji.

NIKADA SE OVAKO NEŠTO NIJE DESILO, PRIRODA SE POIGRAVA OVE JESENI Jagode rodile kod Radosavljevića iako je novembar, slatke su kao šećer (FOTO)
Profimedia

 U vreme kad je krenula sezona mandarina, kiselog kupusa i pečenog kestena, Radosavljevići iz sela Gornja Trnava kod Topole počastili su se sočnim, crvenim jagodama iz njihove bašte koje su rodile i na kraju novembra, pred samu zimu. Nisu verovali kad su se plodovi zacrveneli na njihovim imanju.

"Dešavalo se ranije da do oktobra uberemo još po neki plod, ali ovako kasno nikad nisu rodile. Bili smo poprilično iznenađeni kad smo ih ugledali. Nije ih bilo puno, ali ono što smo nabrali smo pojeli i slatke su kao šećer. Čini mi se dosta slađe i ukusnije nego one što rađaju kad je toplo vreme", rekao je za RINU domaćin Milorad koji se već godinama bavi proizvodnjom jagoda.

Ovo nije ni prvi, ni jedini put da se priroda poigra sa voćem u Srbiji. Cvetale su jabuke kad im vreme nije, ali i rađale maline na zapadu zemlje. Kao uzrok ove pojave mahom se navode klimatske promene, a ova jesen bila je izuzetno topla i sa visokim temperaturama.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Ponovnu vegetaciju imaju najčešće koštičave vrste voćaka, ali u ovom slučaju imamo primere i na jagodastim sortma, savetovala bih proizvođačima da uklone te nove priraste, nove listove, kao i cevtove, ili, ako dođe do zametanja ploda, kako bi svoje zasade zaštitili i z asledeću godinu”, rekla je dr Jelena Tomić, naučni saradnik Instituta za voćarstvo u Čačku.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading