Sezona slava uveliko traje, svim domaćicama zadaje glavobolju priprema slavske trpeze i slavskog menija.

Pored dekoracije stolova koja je jedna od najvažnijih elemenata kada se priprema slava, pravilno postavljanje pribora za jelo je bitan faktor dobro postavljene trpeze.
Funkcionalan i lepo postavljen sto privući će pažnju svih gostiju. Svim domaćicama koje pripremaju slavu pomoći ćemo sa par saveta koje mogu iskoristiti pri postavljanju slavske trpeze.
Pripremite sav pribor za jelo, operite tanjire, kašike, viljuške, noževe i čaše.
Možda vas zanima:

Letnja slava u šljiviku: Kako su se nekada slavile Presvete, Ognjena Marija i Ilindan u selima Srbije
U avgustu, kad šljive počnu da zru, a zemlja miruje pred jesen, srpska sela obeležavala su letnje slave pod vedrim nebom – često u šljiviku, pod krošnjama koje su svedočile i molitvama i veselju. Ove slave nisu bile samo verski čin – one su bile i zavet, i porodični sabor, i kolektivna molitva naroda koji je znao da živi u ritmu prirode.

ŠTA SE RADI SA SVEĆOM POSLE SLAVE? Ispoštujte sledeća 2 običaja kako ne biste "naljutili sveca"
Malo ko je upućen u to šta se dešava nakon što se slava završi
Možda vas zanima:

Letnja slava u šljiviku: Kako su se nekada slavile Presvete, Ognjena Marija i Ilindan u selima Srbije
U avgustu, kad šljive počnu da zru, a zemlja miruje pred jesen, srpska sela obeležavala su letnje slave pod vedrim nebom – često u šljiviku, pod krošnjama koje su svedočile i molitvama i veselju. Ove slave nisu bile samo verski čin – one su bile i zavet, i porodični sabor, i kolektivna molitva naroda koji je znao da živi u ritmu prirode.

ŠTA SE RADI SA SVEĆOM POSLE SLAVE? Ispoštujte sledeća 2 običaja kako ne biste "naljutili sveca"
Malo ko je upućen u to šta se dešava nakon što se slava završi
Možda vas zanima:

Letnja slava u šljiviku: Kako su se nekada slavile Presvete, Ognjena Marija i Ilindan u selima Srbije
U avgustu, kad šljive počnu da zru, a zemlja miruje pred jesen, srpska sela obeležavala su letnje slave pod vedrim nebom – često u šljiviku, pod krošnjama koje su svedočile i molitvama i veselju. Ove slave nisu bile samo verski čin – one su bile i zavet, i porodični sabor, i kolektivna molitva naroda koji je znao da živi u ritmu prirode.

ŠTA SE RADI SA SVEĆOM POSLE SLAVE? Ispoštujte sledeća 2 običaja kako ne biste "naljutili sveca"
Malo ko je upućen u to šta se dešava nakon što se slava završi
Postavite sto na željeno mesto, namestite stolnjak tako da pada sa svih strana ravnomerno. Stolice odmaknite dovoljno da se možete slobodno kretati oko stola dok postavljate pribor za jelo. Nakon postavljanja pribora za jelo, vratite stolice na željeno mesto vodeći računa da budu isti razmaci između stolica.
Prvo pravilo kod postavljanja pribora za jelo na svečanu trpezu je da se elementi ređaju redosledom korišćenja, spolja ka unutra. U zavisnosti da li je gost dešnjak ili levoruk, nož i kašika se kod dešnjaka postavlja sa desne strane, kod levorukih kontra.
Kada ređate pribor za jelo, da ne bi ostavili otiske prstiju po njemu, pribor držite po sredini, ako je nož u pitanju između drške i sečiva.
Shutterstock
Tanjiri i čaše
Tanjire udaljiti najmanje 1cm od ivice stola, poređajte ih jedan do drugog u parnom broju, tako da ima dovoljno prostora za udobno sedenje gostiju. Sav ostali pribor za jelo ređate u odnosu na tanjire.
Tanjire postavite ovim redom: na sam sto postavite plitak za meso, u njega stavite dubok za tečna jela i jedan manji za predjelo. Tanjiri se ređaju u parnom broju jedan naspram drugog.
U gornjem levom uglu postavlja se tanjirić sa nožićem za maslac ili soseve. Mada to nije neophodno kada slavite da vam ne zauzima previše prostora.
Posude za so i biber se postavljaju ili na sredini stola ili iznad pribora za dezert naspram sredine tanjira.
Sa desne strane tanjira, u gornjem uglu, obično se postavljaju tri čaše, najbliže tanjiru ide staklena čaša za crno vino, srednja čaša je čaša za belo vino a najdalja je čaša za vodu ili sok koja se postavlja u uglu krajnjeg noža. Postavite one čaše za pića koje se služe tokom večere. Ako služite aperitiv, malu čašicu postavite do čaše za vodu.
Salvete
Salvete postavite kako želite. Najjednostavnije vam je da ih postavite po sredini tanjira, ali ako želite neki drugačiji način savijanja i postavljanja možete iskoristiti neki od zanimljivih predloga iz jednog od naših prethodnih tekstova.
Shutterstock
Escajg
Pribor za jelo se, kao što napomenusmo, ređa redosledom korišćenja od spolja ka unutra. Drške escajga su okrenute prema ivici stola, dok su oštrice orkenute prema tanjiru.
Sa desne strane tanjira se postavljaju supena kašika i noževi, a sa leve strane viljuška koja se koristi kad i nož. Vrh noža se okreće prema tanjiru, a drška se postavlja ka ivici stola.
Noževi se koriste za sečenje salata i glavnog jela, u slučaju kad se služi riba, nož za ribu je sa desne strane a viljuška sa leve. Kašika za supu se postavlja sa desne strane između noževa prvi nož sa spoljne desne strane je za predjelo, a drugi je za glavno jelo, u slučaju slava za meso.
Kašičica i viljuška za desert se postavljaju iznad tanjira po sredini i okrenuti su suprotno jedan prema drugom, vrh viljuške ka vrhu kašike. Zbog dobijanja na prostoru na trpezi, možete pribor za dezert poslužiti na kraju, nakon večere.
Viljuška za salatu se postavlja sa leve strane kada je salata glavno jelo, a sa desne strane kada je salata prilog jelu.
Da se ne zbunite pravilima, možete voditi računa o tome da viljuška za prvo jelo se postavlja sa leve strane spolja a nož koji se uz nju koristi sa krajnje desne strane.
- Pravilo je da broj noževa i viljuški ne bude više od tri para po osobi.
- Cvetni aranžman ne bi trebalo da bude previsok, već u nivou očiju.
Nakon završene večere, sklanja se sav pribor za jelo koji ste iskoristili, tanjiri, kašike, viljuške i čaše za vino. Ostaju čaše za vodu, tanjir i kašičica za dezert. Jelo donosite unapred određenim redosledom, nikako odjednom da se ne bi stvarla gužva na trpezi.
Postaviti slavsku trpezu da izgleda lepo i primamljivo nije tako teško. Koristeći se određenim pravilima postavljanja i vodeći se sopstvenom kreativnošću, možete dobiti predivno postavljenu trpezu. Nije vam potreban skupocen pribor za jelo da bi vam trpeza zablistala punim sjajem, kreativnost i određen redosled postavljanja stola su ključ za uspešno postavljen sto.
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

SUTRA JE SVETI SVEŠTENOMUČENIK ANTIM: Pomolite mu se za zdravlje i sreću!
SPC i njeni vernici sutra obeležavaju Svetog sveštenomučenika Antima.

Stižu Kinezi: Zlatibor na velika vrata ušao u turističku ponudu provincije Hubei - jedne od najrazvijenijih u Kini
U Šijiazangu, glavnom gradu provincije Hubei u Kini, svečano je otvorena međunarodna turistička konferencija Shijiazhuang International Traveler Joy Season, na kojoj učestvuje i delegacija Opštine Čajetina, na poziv bratskog grada.

3 biljke koje se od pamtiveka smatraju najboljim za kuću: Teraju negativnu energiju, pročišćavaju vazduh i privlače novac
Pojedine biljke su opasne za kućne ljubimce, ali ove koje smo izdvojli za vas su potpuno bezopasne

SPC danas obeležava crkvenu Novu godinu: Na ovaj dan nema proslave i evo šta treba vernici da urade
Kada govorimo o dočeku Nove godine, u Srbiji je običaj da slavimo 31. decembra po gregorijanskom, a zatim i 13. januara po julijanskom kalendaru.

Danas je praznik koji ženama ispunjava najveću želju: Vernici danas obeležavaju polaganje pojasa Presvete Bogorodice
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Polaganje pojasa Presvete Bogorodice. Po Uspeniju Bogorodičinom, Sveti Toma u njenom grobu pronađe samo pojas, koji je čuvao kao najveću relikviju do kraja života. Kasnije je taj pojas u kovčegu prenesen u Carigrad.
Komentari(0)