DANAS JE NAJVEĆI ŽENSKI PRAZNIK! Veruje se da će želje Srpkinja biti uslišene, a jedna stvar je strogo zabranjena

Lepote Srbije

10:00

Aktuelno 0

Žene koje nisu rađale i nemaju decu, na ovaj najveći ženski praznik pale sveću, mole se i poste

DANAS JE NAJVEĆI ŽENSKI PRAZNIK! Veruje se da će želje Srpkinja biti uslišene, a jedna stvar je strogo zabranjena
Shutterstock

Pokrov Presvete Bogorodice spada u ženske praznike i veruje se da će Bogorodica ženama uslišiti želju koju su poželele na ovaj veliki dan.

Pokrov Presvete Bogorodice jeste njen omofor (pokrivač) koji je ona razastrla nad Hrišćanima – u viđenju koje je imao prepodobni Andrej Jurodivi i njegov učenik.

Smatra se da i ona i dalje ovaj pokrov drži iznad nas i štiti nas od zla.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Žene koje nisu rađale i nemaju decu, na ovaj najveći ženski praznik pale sveću, mole se i poste.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu hrišćana, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Poznata je po pomoći pojedincima i narodima u ratu i miru, i svuda u nevoljama.

Shutterstock
 

Veruje se da žene treba da budu posebno pažljive i da ne rade nikakve teške fizičke poslove. Takođe, veruje se da bi svaka devojka trebalo da se pomoli ovoj svetici kako bi jednog dana zatrudnela i odgajala decu u zdravlju i sreći.

Događaj koji crkva praznuje desio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa). Bilo je svenoćno bdenje u Bogorodičinoj crkvi Vlaherne u Carigradu. Crkva je bila puna naroda, a negde u pozadini stajao je sveti Andrej Jurodivi sa svojim učenikom Epifanijem.

U četiri sata posle ponoći, ugledao je sveti Andrej Presvetu Bogorodicu sa rasprostrtim omoforom iznad naroda, kao da tom odećom pokriva narod.

Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru, i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi “Caricu i gospođu, kako se moli za sav svet”, što Epifanije začuđen potvrdi.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading