GOLIJA JE PLANINA NA KOJOJ JE ZIMA POSEBNA PRIČA Na Jankovom kamenu temperatura daleko ispod nule (FOTO)

16:00

Aktuelno 0

Snežni pokrivač debljne nekoliko centimetara iznenadio drvoseče u septembru.

GOLIJA JE PLANINA NA KOJOJ JE ZIMA POSEBNA PRIČA Na Jankovom kamenu temperatura daleko ispod nule (FOTO)
Foto: Rina

Najhladnije septembarsko jutro osvanulo je na Goliji i to pod snegom, a temperatura se na najvišem vrhu Jankovom kamenu, spustila čak i pet stepeni ispod nule. Meštane koji su rano jutros krenuli na posao u seču drva dočekao je beli pokrivač.

Foto: Rina
 

"Napadalo je nekih dva do tri centimetra i dobro je obelelo. Snežni pokrivač se kratko zadržao, jer su ubrzo snežne padavine prešle u susnežicu i kišu. Na Odvraćenici je bio i baš oštar mraz, rezalo je kao da je decembar", rekao je za RINU Milun Borović iz ivanjičkog sela Dajići.

Iako su hladne temperature na samom kraju septembra iznenadile, na Goliji je sneg znao da padne u svakom mesecu, osim u avgustu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ovde smo navikli da nam i usred leta padne sneg. Golija je surova planina, tako da nas ovaj jesenji ni malo ne čudi. Meštani su ovde drva obezbedili na vreme i spremo dočekuju najhladnije godišnje doba", dodaje Milun.

Zima na Goliji posebna je priča, jer snega ima uvek u izobilju, a staze koje je priroda vajala idealno su mesto za skijaše. Ovde se mogu napraviti prvi koraci na skijama, ali šansu da pokažu svoje umeće imaju i mnogo iskusniji skijaši.

Snega u ovoj planini ima u izobilju i dugo se zadržava. Međutim, ni leta na njoj nisu osobito toplo – dovoljno je samo da sunce zađe za oblak pa da temperatura znatno padne.

Foto: Rina
 

 

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:
 

Komentari(0)

Loading