PESAK IZ SAHARE PREKRIO SRBIJU! "Krvava" kiša zabrinula građane, meteorolog ovu pojavu objasnio na internetu

Lepote Srbije

09:00

Aktuelno 0

Pesak iz Sahare prekrio delove Evrope i Srbiju, padala prljava kiša. U pitanju je prirodna i bezopasna pojava, napisao je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Đorđe Đurić.

PESAK IZ SAHARE PREKRIO SRBIJU! "Krvava" kiša zabrinula građane, meteorolog ovu pojavu objasnio na internetu
Printscreen

Kako navodi, zahvaljujući ciklonu koji se nalazi nad jugozapadnim predelima Evrope, snažna jugozapadna visinska strujanja u njegovom prednjem delu uslovila su da velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare stigle do jugozapadne i centralne Evrope.

"Usled ovog efekta, velike količine peska stigle su do Španije, Portugalije, Francuske, Švajcaraske i oblasti Alpa, pa je atmosfera bila obojena, a u predelima sa kišom padala je "prljava" kiša. U toku tog jutra jugozapadna strujanja donela su čestice peska i do Srbije, pa je u pojedinim predelima gde je jutros bilo kiše, padala kiša sa česticama pustinskog peska iz Sahare, a što je vidljivo na automobilima i drugim vozilima. U pitanju je potpuno prirodna i bezopasna pojava", napisao je Đurić.

Kako dalje navodi, osim peska, do Srbije je stigla i znatno toplija vazdušna masa, pa je tog jutra u Beogradu 12°C, a u ostalim predelima od 2°C na jugu do 10°C na severu Srbije. Otopliilo je i na planinama, pa Sjenica i Kopaonik mere 0°C, a Zlatibor 5°C. Inače, prethodnih dana jutra su bila ledena, uz temperature i ispod -10°C, u Sjenici i do -22°C, a u okolini Sjenice i do -28°C.

"Inače, pred nama je oblačan, ali topao dan, a kiša koja je zahvatila severoistok Srbije, proširiće se tokom dana i na ostale predele Srbije. Zbog jugozapadnog strujanja i dalje će biti moguća prljava kiša, ali ne zadugo, jer u toku dana sa severa sledi prodor hladnog fronta, pa će vetar biti u skretanju na pojačan severozapadni, koji će pročistiti atmosferu od peska, ali doneće i nešto hladniju vazdušnu masu", napisao je Đurić.

Izvor: blic

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Komentari(0)

Loading