Više od dva meseca jedna pekara u Jagodini za svoje sugrađane koji ne mogu da priušte hleb ili pecivo, na polici ispred radnje, ostavlja kese sa svežim proizvodima.
Akcija je naišla na dobar odziv, pa Jagodinci, posle kupovine u pekari, namirnice ostavljaju i za sugrađane koji nemaju novca.
"Ako si gladan, posluži se" piše na pultu gde su ispred pekare "Babuška" ostavljene kese za svežim hlebom i pecivom. Iz radionice se svaki put, kada se dopunjuju vitrine, proizvodi pakuju i za one koji nemaju dovoljno. Radnici pekare ponosni su na poslodavca i njegovu humanost.
"To je velika odlika čoveka koji ima da može da pokloni i da dâ, plus što je to napravio, da to ne bude ponižavajuće nego onako kulturno. Znači nije okačeno bilo gde, nego je napravio posebno policu za to i da se ljudi ne stide da mu to uzmu, to su sveža peciva", ističe radnica u pekari, Ana Tatić.
U početku su ljudi bili u neverici, ali se dobar glas brzo pročuo, pa pojedini skoro svakodnevno uz svoj, kupe i doručak za druge.
Mušterija Aleksandar Nešić kaže da se trudi da što više podrži takve akcije. "Meni ovo znači malo ali nekome znači mnogo", dodaje Nešić.
Nešić smatra da u Jagodina ima dosta humanih ljudi. "Treba nam što više ovakvih akcija da podstaknu ljude da pomognu što više", naglašava Nešić.
U dve pekare sa tridesetak zaposlenih svakodnevno se priprema sveže pecivo i hleb, pa proizvodi tako stižu i do ljudi kojima nedostaje 100 ili 200 dinara za doručak.
Pekar Dejan Milosavljević misli da svaka pekara treba da ima istu praksu. "Ima dosta ljudi koji su u problemu", ukazuje Milosavljević.
O svom dobrom delu vlasnik pekare ne želi da priča niti da se, kaže, hvali, jer svako treba da pomaže na svoj način. Humanost i čovekoljublje najbolje se vide kroz postupke, a od četvrtka u pekari "Babuška" besplatan doručak imaju i trudnice.
Berba malina u punom jeku u Arilju iako zima samo što nije počela: Crveno zlato gaji se i u plastenicima - grad i mraz koji su desetkovali rod sada ovom voću ne mogu ništa
U ariljskim malinjacima ove godine neka nova moda - crveno zlato u plastenicima bere se u kasnu jesen i to je novi način da voćari izvuku maksimum od plodova kojih je zbog klimatskih promena i starosti sadnog materijala sve manje. Cena ove kasne sorte u maloprodaji dostiže čak i 2.000 do 2.500 dinara po kilogramu, dok otkupna cena varira tokom sezone.
3 najveća greha tokom Božićnog posta: "Ovako na sebe navlačimo Božiji gnev, a da toga nismo ni svesni" - govorio je patrijarh Pavle
Prema patrijarhu Pavlu, postoje 3 najveća greha tokom Božićnog posta.
Evo kako se neguje najlepši sobni cvet u decembru: Božićni kaktus će uneti najlepše boje u vašu kuću
Neko ga zove božićni kaktus, drugi ga nazivaju decembar - bez obzira na naziv, ovo je definitivno najlepši zimski sobni ukras
"Ko svodi post samo na uzdržavanje od hrane, taj sramoti post": Evo čega se sve treba odreći tokom posta i nije u pitanju samo mrsna hrana
Šta je sve dozvoljeno, a šta zabranjeno tokom posta prema Svetom pismu
Sutra obeležavamo svetog Jakova Persijanca! Evo šta treba da uradite!
Ovaj svetac je odlučio da se odrekne svoje vere kako bi na dvoru dobio plemićku titulu.
Komentari(0)