Više od dva meseca jedna pekara u Jagodini za svoje sugrađane koji ne mogu da priušte hleb ili pecivo, na polici ispred radnje, ostavlja kese sa svežim proizvodima.

Akcija je naišla na dobar odziv, pa Jagodinci, posle kupovine u pekari, namirnice ostavljaju i za sugrađane koji nemaju novca.
"Ako si gladan, posluži se" piše na pultu gde su ispred pekare "Babuška" ostavljene kese za svežim hlebom i pecivom. Iz radionice se svaki put, kada se dopunjuju vitrine, proizvodi pakuju i za one koji nemaju dovoljno. Radnici pekare ponosni su na poslodavca i njegovu humanost.
"To je velika odlika čoveka koji ima da može da pokloni i da dâ, plus što je to napravio, da to ne bude ponižavajuće nego onako kulturno. Znači nije okačeno bilo gde, nego je napravio posebno policu za to i da se ljudi ne stide da mu to uzmu, to su sveža peciva", ističe radnica u pekari, Ana Tatić.
U početku su ljudi bili u neverici, ali se dobar glas brzo pročuo, pa pojedini skoro svakodnevno uz svoj, kupe i doručak za druge.
Mušterija Aleksandar Nešić kaže da se trudi da što više podrži takve akcije. "Meni ovo znači malo ali nekome znači mnogo", dodaje Nešić.
Nešić smatra da u Jagodina ima dosta humanih ljudi. "Treba nam što više ovakvih akcija da podstaknu ljude da pomognu što više", naglašava Nešić.
U dve pekare sa tridesetak zaposlenih svakodnevno se priprema sveže pecivo i hleb, pa proizvodi tako stižu i do ljudi kojima nedostaje 100 ili 200 dinara za doručak.
Pekar Dejan Milosavljević misli da svaka pekara treba da ima istu praksu. "Ima dosta ljudi koji su u problemu", ukazuje Milosavljević.
O svom dobrom delu vlasnik pekare ne želi da priča niti da se, kaže, hvali, jer svako treba da pomaže na svoj način. Humanost i čovekoljublje najbolje se vide kroz postupke, a od četvrtka u pekari "Babuška" besplatan doručak imaju i trudnice.

Od perača sudova do vlasnika jedinstvenog restorana u Srbiji: Dalibor u srcu Zlatibora sprema isključivo posna jela, omiljeni su sir od suncokreta i hleb od vodeničkog brašna
Da dobre ideje uvek pronađu način za uspeh pokazuje i primer Dalibora Ratkova. Rođen je u Požarevcu, odrastao u jedinoj evropskoj pustinji Delibatskoj peščari a onda je po završetku kuvarske škole u potrazi za poslom krenuo dalje. Kao perač sudova zaposlio se u Beogradu, a zatim je radio po Evropi i Rusiji kao šef kuhinje. Na Uralu je spoznao svu lepotu pravoslavlja, a jedan odlazak u posetu u manastir Hilandar promenio je sve.

Sutra slavimo dva velika sveca: Srbi se oduvek plaše da na ovaj veliki praznik ne zgreše, a deci je zabranjeno da rade ovo
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Vratolomeja i Varnavu

Ovih 12 biljaka će OTERATI KOMARCE: Još nije kasno da ih posadite, a IDEALNE SU ZA TERASU
Biljke poput lavande i citronele prirodno odbijaju komarce oštrim mirisima. Ruzmarin, bosiljak i nana imaju dvostruku ulogu - mogu se koristiti u kulinarstvu, a uz to su izvanredna zaštita od insekata.

Genijalna caka da cveće preliva iz saksija: Samo vam je potrebna 1 jeftina namirnica i ostaćete u šoku od rezultata
Za održavanje baštenskog i saksijskog cveća često je potrebno izdvojiti dosta vremena

Danas bi žene trebale da izgovore ovu molitvu: Slavimo Svetog Kirila Aleksandrijskog
Moćna molitva koja se čita za vreme praznika
Komentari(0)