Ovo je najzahvalnije cveće za baštu: Zadovoljava se umerenim zalivanjem, veliko je i veoma korisno
Cinije su najzahvalnije cveće u bašti, a evo i zašto.

Ako imate baštu, sigurno znate da nije dovoljno zasaditi samo povrće i da je potrebno dodati i cveće koje će privlačiti oprašivače i terati štetočine. Jedna od najboljih biljki za tu namenu je cinija.
Ranije je bila neizostavni biljni element u svim baštama, a izvorna domovina joj je Meksiko, što joj daje i odgovarajuće karakteristike tog podneblja. Odgovara joj potpuno sunčan položaj i zadovoljiće se umerenim zalivanjem.
Cvetovi cinije su nalik beloj radi, posebno one jednostavnije sorte. Cinije sa dvostrukim i punim cvetovima podsećaju na hrizanteme, a visina od 15 centimetara ih čini veoma čvrstim biljkama koje se uspravno drže i bez potpore.
Možda vas zanima:

Najlepše jesenje cveće za baštu i terasu: Kako da vam hrizanteme cvetaju što duže
Kako da hrizanteme cvetaju što duže? Evo saveta!

BILJKA ZVANA SRCE: Ovako se gaji omiljena saksijska lepotica!
Dovoljno će biti da joj obezbedite tri osnovna uslova i uzvratiće vam raskošnim sjajnim listovima i brojnim srcolikim cvetovima
Možda vas zanima:

Najlepše jesenje cveće za baštu i terasu: Kako da vam hrizanteme cvetaju što duže
Kako da hrizanteme cvetaju što duže? Evo saveta!

BILJKA ZVANA SRCE: Ovako se gaji omiljena saksijska lepotica!
Dovoljno će biti da joj obezbedite tri osnovna uslova i uzvratiće vam raskošnim sjajnim listovima i brojnim srcolikim cvetovima
Možda vas zanima:

Najlepše jesenje cveće za baštu i terasu: Kako da vam hrizanteme cvetaju što duže
Kako da hrizanteme cvetaju što duže? Evo saveta!

BILJKA ZVANA SRCE: Ovako se gaji omiljena saksijska lepotica!
Dovoljno će biti da joj obezbedite tri osnovna uslova i uzvratiće vam raskošnim sjajnim listovima i brojnim srcolikim cvetovima
Jedina mana cinije je što cveta samo tokom leta, odnosno tri meseca godišnje. Pošto postane hladnije i vlažnije, ona izgleda prilično neprivlačno.
Mogu biti nižeg i veoma visokog rasta, a tada su pogodne kao rezano cveće za vazu u kojoj se dosta dugo održe, a da ne izgube svoju izvornu boju i svežinu.
Najlepše su kad se sade u grupama, a kako cvetaju različitih boja i oblika, idealne su za rezano cveće. Cinije su prilično otporne na sušu, a u baštu privlače korisne insekte.
Osetljive su na presađivanje, a ako ih uzgajate za to, činite to u biorazgradivim posudicama. Kada biljka naraste oko 8 cm, spremna je za presađivanje u vrt.
Ako ih sadite iz semena, kad se tlo zagreje, dovoljno je plitko rasuti seme i pokriti ga slojem komposta. Seme cinije je krupno i lako će se probiti kroz taj sloj, a uz redovno zalivanje proklijaće već za nekoliko dana.
Tada treba samo čekati, pratiti male izdanke i paziti da ih ne sustigne korov. Na sreću, cinije rastu brzo pa će već mesec dana nakon setve biti tako velike i bujne da se zbog korova više ne treba brinuti.
Jedini problem koji bi mogao da se pojavi je težina biljke, posebno kod visokih sorti. Zato, ako procenite da bi mogle da se polome, diskretno ih poduprite drvenim stubićima.

BILJKA ZVANA SRCE: Ovako se gaji omiljena saksijska lepotica!
Dovoljno će biti da joj obezbedite tri osnovna uslova i uzvratiće vam raskošnim sjajnim listovima i brojnim srcolikim cvetovima

Svaka srpska kuća treba da ima ovu biljku: Privlači mir i blagostanje
Hoja, poznata kao Isusova suza, simbol je ljubavi i mira. Oplemenjuje dom, lako se neguje i unosi toplinu, blagostanje i duhovnu harmoniju

Sutra je Trnova Petka – šta se radi a šta se ne sme na "ženski praznik"
Srpska pravoslavna crkva sutra proslavlja Svetu velikomučenicu Paraskevu Rimljanku, poznatiju kao Trnova Petka. Svetica je veoma poštovana u našem narodu.

ZEČIJE UŠI- BILJKA ZA KOJOM JE POLUDEO CEO SVET: Evo kako se gaji i održava ovaj cvet neodoljivog izgleda! (FOTO)
Ovaj sukulent je hit biljka među sobnim biljkama

Ovo su najlepši recepti za Gospojinski post! Počinje za 8 dana, a pred njima padaju i NAJSTROŽIJI
Dok traje Gospojinski post, vikendom možete da jedete hranu spremljenu na ulju i da pijete vino, dok na Preobraženje mogu da se pripreme i specijaliteti od ribe.
Komentari(0)