Zašto psi jedu travu? Evo da li bi njihovi vlasnici trebalo da se zabrinu

Da li ste se ikada zapitali zašto vaš pas jede vaš lepo ošišani travnjak ili gricka travu u parku?

malinoa
Shutterstock

Jedenje trave je uobičajeno ponašanje kućnih ljubimaca. Neka istraživanja pokazuju da do 80% vlasnika primeti da njihov pas redovno gricka travu. Mnogi ljudi misle da psi jedu travu kada ih boli stomak, verujući da trava izaziva pse da povraćaju. Ovo verovatno nije slučaj - studija sa 12 pasa koji su svakodnevno jeli travu otkrila je da je bilo nekoliko epizoda povraćanja, a one koje su se desile - desile su se nakon što je pas pojeo obrok.

Druge teorije uključuju da psi jedu travu jer žele laksativ ili da im ona daje sirovu hranu bogatu vlaknima. Poput povraćanja, za većinu ovih teorija postoji malo ili nimalo naučnih dokaza. Na primer, u studiji 12 gore navedenih pasa , svi su bili zdravi i nisu imali prethodnih problema sa varenjem, pa ipak - svih 12 je i dalje rado jelo travu!

Studije su pokazale da, ukoliko pas još nije pojeo svoj dnevni obrok, veća je verovatnoća da će posegnuti za travom. Ukratko, što je pas gladniji, veća je verovatnoća da će pojesti malo trave. Dakle, odgovor na pitanje zašto vaš pas jede travu može jednostavno biti: zato što to voli. Vašem psu je možda dosadno, a žvakanje trave je nešto što on voli da radi.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vaš pas samo uživa da jede travu. Čupkanje trave sa zemlje može biti lep osećaj. Tekstura i ukus trave nudi nešto drugačije od onoga što obično jedu. Možda čak primetite da više vole travu u određenim godišnjim dobima; možda je sveža prolećna trava omiljena poslastica vašeg psa.

Shutterstock Shutterstock
 

Postoji li neki razlog zašto ne biste dozvolili svom psu da jede travu? Pa, da, ima ih nekoliko. Prvo, možda ne želite da vaš pas jede besprekorno uređen travnjak vašeg komšije. Još važnije, trava se ponekad tretira herbicidima. Trava u praku je možda bila tretirana ili prskana - u tom slučaju, valja je zaobići. Istraživanja su pokazala da može postojati veza između raka mokraćne bešike kod pasa i izloženosti herbicidima.

Ako koristite herbicide u svom dvorištu, udaljite svog psa, njegove igračke, činije za hranu i vodu sa područja. Uverite se da se pesticid potpuno osušio pre nego što pustite psa da se vrati u tu oblast i obavezno proverite pakovanje za odgovarajući vremenski period sušenja. Ovo se posebno odnosi na granularne pesticide ili đubriva koja se upijaju u zemljište, jer im može biti potrebno do 24 sata ili duže.

Ako želite još više da smanjite rizik, ručno uklanjanje korova može biti bolja opcija. Osim trave, mnogi listovi, cveće i bobice običnih biljaka mogu biti toksični za vašeg psa. Ovo uključuje biljke kao što su oleander i arum ljiljan; čak i origano i lovorov list mogu izazvati povraćanje i dijareju kod pasa.

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za svog psa je da ga izvedete u šetnju. A ako usput pojedu malo trave, pod uslovom da nije poprskana herbicidom, nemate razloga da brinete. Takođe, nemojte paničiti ni ako povremeno povraćaju nakon konzumiranja trave. Međutim, ako postoji ozbiljnije povraćanje ili dijareja, obratite se svom veterinaru.

(Ženski magazin)

Tagovi:
pas

Komentari(0)

Loading