BEJBI BUM U SRBIJI Prošle godine rođeno 62.350 beba, najmanji rast u Beogradu, evo gde ima najviše novorođenih

Jedna godina ne može toliko uticati, ali nam može dati određene smernice kako bismo znali kako dalje da funkcionišemo

BEJBI BUM U SRBIJI Prošle godine rođeno 62.350 beba, najmanji rast u Beogradu, evo gde ima najviše novorođenih
Shutterstock

Prema poslednjoj analizi Republičkog zavoda za statistiku, izgleda da imamo razlog da se radujemo.

Naime, zavod je saopštio da je u Srbiji u 2022. godine bilo 62.250 živorođenih beba, što je u odnosu na 2021. godinu, više za 188 ili 0,3 odsto.

Još je zanimljivije da je ovaj rast došao u trenutku kada sve zemlje u okruženju beleže pad broja živorođenih beba.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

- Zanimljivo je to da je najveći rast prvorođene dece u regionu Šumadije i Zapadne Srbije, zatim region Južne i Istočne Srbije, Vojvodine, a na samom kraju je Beograd. Iako imamo rast novorođenih, a broj stanovnika opada, svakako da je za to delom zaslužan i veliki broj smrtnosti, pogotovo jer su pređašnje godine obeležene pandemijom. To nam je značajno smanjilo broj stanovnika u Srbiji. Sve to nekako definiše tu demografsku sliku Srbije - rekla je za Kurir TV Gordana Bjelobrk iz Republičkog zavoda za statistiku.

Iako je u Srbiji prosečna starost 44 godine, i tako se nalazimo na vrhu Evrope, Bjelobrk je navela da statistika novorođenih beba neće moći da popravi ovu sliku "preko noći".

- Jedna godina ne može toliko uticati, ali nam može dati određene smernice kako bismo znali kako dalje da funkcionišemo. Generalni problem u Republici Srbiji je poremećena starosna struktura. Svaki četvrti stanovnik je stariji od 65 godina, dakle prilično nam je stara populacija. Polako možemo uticati da se podmladi stanovništvo u Srbiji. Ne ide to preko noći, mi već decenijama imamo negativan prirodni priraštaj, tako da će nam decenije biti potrebne da obezbedimo održiv ljudski potencijal u našoj zemlji.

 

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading