KOJA JE RAZLIKA I KAKO SE IZGOVARA Kako je ispravno: Mihailo ili Mihajlo?

Pogrešno je izgovarati Mihaílo i akcentovati po uzoru na Gavrílo, Danílo.

KOJA JE RAZLIKA I KAKO SE IZGOVARA Kako je ispravno: Mihailo ili Mihajlo?
Wikipedia/wikiwand

Mihailo (Mihajlo) je veoma rasprostranjeno muško ime u našem narodu. Nosili su ga  znameniti vladari i naučnici.  Osobe koje se tako zovu često moraju da navedu kako se njihovo ime piše, što je redak slučaj sa ostalim srpskim imenima. Ovo ime takođe izaziva nedoumice kada je u pitanju način na koji se izgovara, odnosno kako se akcentuje.

Ispravno je i Mihailo i Mihajlo.

To su dve pravopisne varijante izgovorno sličnog imena, obe u skladu s Pravopisom. Kako će se zvati data ličnost, zavisi od toga kako su ga roditelji krstili. Treba biti obazriv kod imena poznatih ljudi, ko ima koji pravopisni oblik imena. Tako se knez Obrenović zvao Mihailo, ali je Pupin — Mihajlo. U hrišćanstvu, arhangel je Mihailo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mihailo je izvorno starija varijanta, koja potiče od grčke ete/ite (up. zapadno Mìhael, Ràfael, Gàbrijel, prema našim Rafàil(o), Gàvril(o)), a  izgovor Mihajlo verovatno je nastao prema domaćim imenima Vukajlo, Dragojlo…

Pogrešno je izgovarati Mihaílo i akcentovati po uzoru na Gavrílo, Danílo.

Mihailo ili Mihajlo (jevr. מיכאל, Mijhael) je muško biblijsko ime. Potiče iz starohebrejskog „Micha’el“ što predstavlja retoričko pitanje i znači: „ko je kao Bog?“
Ime je raspostranjeno širom sveta u različitim oblicima. U našim krajevima postoji mnogo varijacija imena Mihailo (Mihajlo) kao što su:Mijailo, Mijalko, Mijat, Mijo, Mijuško, Mika, Mikailo, Mikan, Miki, Mikica, Miko, Miha i Mihana.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

čuvarkuća

ČUVARKUĆA Neuništiva biljka sa obiljem lekovitih svojstava

Zanimljivosti

18:00

21 maj, 2024

Čuvarkuća (lat. Sempervivum) dobila je svoje ime iz latinskog jezika. Sempervivum potiče od latinske reči koja znači “zauvek živ”. Ova biljka je poznata po svojoj izdržljivosti i sposobnosti da preživi u teškim uslovima, uključujući hladnoću i sušu. Njeno ime sugeriše da je “uvek živa” i da može opstati bez obzira na okolnosti. Takođe, naziv čuvarkuća može se povezati s njenom tradicionalnom ulogom kao amajlije koja štiti domaćinstvo i donosi sreću.

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading