KOJA JE RAZLIKA I KAKO SE IZGOVARA Kako je ispravno: Mihailo ili Mihajlo?

Pogrešno je izgovarati Mihaílo i akcentovati po uzoru na Gavrílo, Danílo.

KOJA JE RAZLIKA I KAKO SE IZGOVARA Kako je ispravno: Mihailo ili Mihajlo?
Wikipedia/wikiwand

Mihailo (Mihajlo) je veoma rasprostranjeno muško ime u našem narodu. Nosili su ga  znameniti vladari i naučnici.  Osobe koje se tako zovu često moraju da navedu kako se njihovo ime piše, što je redak slučaj sa ostalim srpskim imenima. Ovo ime takođe izaziva nedoumice kada je u pitanju način na koji se izgovara, odnosno kako se akcentuje.

Ispravno je i Mihailo i Mihajlo.

To su dve pravopisne varijante izgovorno sličnog imena, obe u skladu s Pravopisom. Kako će se zvati data ličnost, zavisi od toga kako su ga roditelji krstili. Treba biti obazriv kod imena poznatih ljudi, ko ima koji pravopisni oblik imena. Tako se knez Obrenović zvao Mihailo, ali je Pupin — Mihajlo. U hrišćanstvu, arhangel je Mihailo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Mihailo je izvorno starija varijanta, koja potiče od grčke ete/ite (up. zapadno Mìhael, Ràfael, Gàbrijel, prema našim Rafàil(o), Gàvril(o)), a  izgovor Mihajlo verovatno je nastao prema domaćim imenima Vukajlo, Dragojlo…

Pogrešno je izgovarati Mihaílo i akcentovati po uzoru na Gavrílo, Danílo.

Mihailo ili Mihajlo (jevr. מיכאל, Mijhael) je muško biblijsko ime. Potiče iz starohebrejskog „Micha’el“ što predstavlja retoričko pitanje i znači: „ko je kao Bog?“
Ime je raspostranjeno širom sveta u različitim oblicima. U našim krajevima postoji mnogo varijacija imena Mihailo (Mihajlo) kao što su:Mijailo, Mijalko, Mijat, Mijo, Mijuško, Mika, Mikailo, Mikan, Miki, Mikica, Miko, Miha i Mihana.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading