BOŽIJE ZAPOVESTI NA "PUTU VERE" Manastir Soko je podignut na platou „Neveste sultanove”, najomraženijeg turskog utvrđenja (FOTO/VIDEO)

Lepote Srbije

20:00

Turizam 0

Manastir Soko se nalazi podno Soko Grada, na obroncima Sokolskih planina u blizini Ljubovije. Pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve.

BOŽIJE ZAPOVESTI NA "PUTU VERE" Manastir Soko je podignut na platou „Neveste sultanove”, najomraženijeg turskog utvrđenja (FOTO/VIDEO)
vikipedija/manastir Soko

Manastir je posvećen Svetom Nikolaju Mirlikijskom, kao i svetom vladiki Nikolaju Velimiroviću i svakog leta je središte međunarodne manifestacije „Moba” koja okuplja mlade ljude iz sveta koji potiču sa ovih prostora.

Istočno od manastirske crkve, nalazi se grob ktitora manastira episkopa Lavrentija.

BOŽIJE ZAPOVESTI NA vikipedija/manastir Soko
 

Manastirska crkva

Manastirska crkva u čijem oltaru se čuva deo moštiju Sv. vladike Nikolaja, je sagrađena 1994. godine i pripada poznom moravskom stilu. Drvorezbareni ikonostas je rađen u baroknom stilu i pozlaćen 24-karatnim zlatom, dok je ikone u vizantijskom stilu živopisala i manastiru poklonila sestra Krstana Tasić, poznati ikonopisac.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Sam manastir raspolaže konakom sa prostranom trepezarijom, muzejom i radionicom za monaštvo. „Dom episkopa Nikolaja” se nalazi uz sam manastir. Raspolaže sa bibliotekom, trpezarijom, 32 spavaće sobe i drugim korisnim prostorijama. "Dom patrijarha Pavla" opremljen je smeštajnim kapacitetima, savremenom bibliotečkom građom i ima veliku multimedijalnu salu za seminare i predavanja.

BOŽIJE ZAPOVESTI NA vikipedija/Crkva Sabora Srpskih Svetitelja
 

Krst i „Put vere”

Manastir Sv. Nikolaj je podignut na platou ispod Soko grada ili „Neveste sultanove”, najomraženijeg turskog utvrđenja, čiji su ostaci i danas vidljivi na jednoj steni Sokolske planine. Na istoj steni nalazi se i pozlaćeni krst, visok 12 m i težak 2280 kg. Krst je postavljen 24. marta 2000. godine, kao spomenik nedužnim žrtvama NATO bombardovanja 1999. godine, a dar je Nemca Horsta Vrobela.

Put, u dužini od 2km, koji od manastira vodi do krsta nazvan je „Put vere“. Na putu od manastira do krsta podignuto je 10 kapela od kamena prigodno oslikanih. U svakoj od njih je ispisana po jedna Božija zapovest. U blizini manastira nalazi se izvor lekovite vode. U manastiru postoji i kapela Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog.

BOŽIJE ZAPOVESTI NA vikipedija/Spomenik nedužnim žrtvama NATO bombardovanja
 

Spomenik episkopu Nikolaju, visok 3 metra rad je Darinke Radovanović, skulptora iz Beograda, a poklon Branka Tupanjca, Srbina iz Čikaga.

U manastiru je monahinja Jovana, rođena kao Sibila Ler, unuka Aleksandra Lera.

Crkva Sabora Srpskih Svetitelja

Šabački privrednici Radoslav Veselinović i dr Miloš Ranković sa suprugama Vesnom i dr Zorom, sagradili su 2019. godine Crkvu Sabora Srpskih Svetitelja. Izgrađena je u ohridskom stilu, a kao uzor poslužila je Crkva Svetog Jovana Bogoslova na Ohridskom jezeru. Crkvu je ikonopisao Vladimir Spasojević. Ime crkve je privremeno.

Po kanonizaciji blaženopočivšeg patrijarha srpskog Pavla, ovo će biti prva crkva koja će nositi njegovo ime.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading