NA SRPSKOJ PLANINI SE OTVARAJU VRATA RAJA Nestvarno lep vidikovac na Tari, turisti iz čitavog sveta dolaze na ovo mesto gde se gnezde suri orlovi (FOTO)

J. K.

16:11

Turizam 0

Legenda kaže da je srpsku planinu zbog nestvarne lepote za svoj dom birao čak i bog Tar, po kome je ona i dobila ime.

NA SRPSKOJ PLANINI SE OTVARAJU VRATA RAJA Nestvarno lep vidikovac na Tari, turisti iz čitavog sveta dolaze na ovo mesto gde se gnezde suri orlovi (FOTO)
Foto: Rina

 

Gde god zakoračite dočekaće vas spektakularni predeli, ali i putevi koji vode do velikog broja uređenih vidiokavaca. Najpoznatiji kako u Srbiji, tako i u svetu svakako je Banjska stena ali po svojoj lepoti rame uz rame sa njom stoji i vidikovac Sokolarica. Smešten je na oko 1500 metara udaljenosti od centra Sokoline, a sa njega se pruža veličanstven pogled.

- Sokolarica je možda i najlpeši vidiokvac u Nacionalnom parku Tara iako možda nije poznat kao ostali. Fascinantan pogled sa njega pruža se na kanjon reke Rače, oštre okolne stene, Crnjeskovo, Kaluđerske bare i krstastu stenu. Nalazi se na 993 metara nadmorske visine i u zavisnosti od stepena oblačnosti, ovde ćete moći da uživate zaista u neverovatnim prizorima - rekao je Miloš Lazić iz Bajine Bašte.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do vidikovca Sokolarica možete stići pešice, ali ukoliko niste ljubitelj šetnje onda čak i automobilom možete doći sve do vrha. Zbog povoljnig terena i svojih karakteristika idealan je za palninare početnike. Put do Sokolarice obeležen je informativnim tablama, a kad stignete na odrdeište čekaju vas klupica i zaštitna ograda, pa na miru možete da uživate u lepotama Nacionalnog parka Tara.

- Vidikovac Sokolarica smešten je na obodu naselja Sokolina, a reč je o lokalitetu sačinjenom od nekoliko manjih, povezanih, vidikovaca koji se nalaze naspram Crnjeskova i Račanske šljivovice, a iznad Klisure Rače. Iako ime vidikovca to ne govori na ovim liticama se gnezde suri orlovi - rekao je Ranko Milanović iz NP Tara.

Ukoliko se odlučite na šetnju ovim krajem neretko možete sresti i šumsku divljač, što će upotpuniti vaše uživanje u netaknutoj prirodi planine Tare. Ova turistilka destinacija preko leta bila je puna posetilaca iz Srbije i regiona, a nakon nekoliko godina pauze usled pandemije korona virusa sada se beleži i porast stranih gostiju.

 

BONUS VIDEO 

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading