NESTVARNI PRIRODNI PREDEO MOŽE BITI UGROŽEN Banjski potok u Ovčarsko – kablarskoj klisuri dobija određeni stepen zaštite, posete samo ako su organizovane i uz pratnju vodiča (FOTO)

J. K.

20:01

Turizam 0

Skriven u šumama Ovčarsko – kablarske klisure Banjski potok pravi je prirodni dragulj i lokacija koja je tokom poslednje dve godine postala izuzetno popularna.

NESTVARNI PRIRODNI PREDEO MOŽE BITI UGROŽEN Banjski potok u Ovčarsko – kablarskoj klisuri dobija određeni stepen zaštite, posete samo ako su organizovane i uz pratnju vodiča (FOTO)
Shutterstock

 

Iako je njegov vodotok dugačak samo šest kilometara u njemu se taloži krečnjak, formiraju mala jezerca i stvara veličanstvena bigrena terasa sa nekoliko metara visokim terasnim odsekom na kome je taloženje sige i danas aktivno. Stoga bi veliki broj posetilaca na ovakvom terenu i to onih koji ne vode računa o prirodi, mogao biti veoma opasan za opstanak Banjskog potoka.

Planirano je da se na ovom lokalitetu uvede određeni stepen zaštite, jer vrlo lako može doći do ugrožavanja ovog specifičnog ambijenta. Plan je da se vrše organizovane posete uz pratnju vodiča. U gornjem toku potok sabira više malih izvora i potočića. Posebno  je atraktivan deo potoka na kilometar uzvodno od ušća, koji u jednom delu ima odlike kanjona“, rekao je Goran Nikolić iz TO Čačak.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Do Banjskog potoka vodi planinarska staza sa veoma preciznim putokazima, a sići do ove prirodne oaze prava je avantura. Međutim, pored svih lepota, ovaj deo Ovčarsko – kablarske klisure bogat je izuzetnim kulturno-istrorijskim nasleđem.

„Na ovom potoku u maju 1815. godina Turci su razbili srpski zbeg, koji se krio duboko u šumi. U donjem delu radile su brojne vodenice potočare, među kojima je i ona manastira Sretenje. Niže ka Banji postojala je Ćosova, a još stotinak metara nizvodno bila je smeštena vodenica Vidosava Đebića. To imanje je bilo opasano kamenim zidom, a osim vodenice imali su strugaru i kovačku  radionicu. Kuća u kojoj je bila vodenica ostala je sačuvana i do danas“, kaže Goran.

Turistička organizacija Čačka, ima u planu dodatno uređenje Banjskog potoka, a podrška za taj projekat dobijena je od Ministarstva zaštite životne sredine. Tako da će ovaj pravi mali raj na zemlji biti još spremniji da dočeka posetioce iz zemlje i inostranstva, koji će ovu lepotu moći obići, ali od ove godine - uz vodiča.

Ovčar Banja na mapi:

https://goo.gl/maps/kxRshaJP9kLnunvV8

Komentari(0)

Loading