JEDNA OD NAJZAGAĐENIJIH I NAJLEPŠIH REKA U SRBIJI Predstavlja jedinu reku čiji tok počinje i završava se na teritoriji prestonice Srbije

J. K.

09:11

Turizam 0

Topčiderska reka nastaje u Lipovičkoj šumi, na nadmorskoj visini od 192 metra, na severnim padinama planine Kosmaj.

JEDNA OD NAJZAGAĐENIJIH I NAJLEPŠIH REKA U SRBIJI Predstavlja jedinu reku čiji tok počinje i završava se na teritoriji prestonice Srbije
Shutterstock

 

Protiče kroz opštine Voždovac, Čukarica, Rakovica i Savski venac, i predstavlja jedinu reku, čiji tok počinje i završava se na teritoriji prestonice Srbije. Važi za jednu od najzagađenijih reka u Srbiji.

Prema informacijama koje smo pronašli, plan revitalizacije reke je završen još pre 7 godina, ali za sada još uvek ništa nije urađeno po tom pitanju. Upravo zbog svoje zagađenosti, ova reka dospe u centar pažnje jedino kada se desi neka veća poplava, što nije retkost.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U gradskom delu, rečno korito je uređeno i betonirano.

Topčiderska reka je jedina reka koja izvire i uliva se na području Beograda. Protiče kroz četiri beogradske opštine i uliva se u reku Savu. Ova reka pripada crnomorskom slivu.

Topčiderska reka je dugačka 31 kilometar, a površina njenog sliva iznosi 133,25 kilometara kvadratnih. Izvire u Lipovičkoj šumi, na nadmorskoj visini od 193 metara, a uliva se u Savu sa desne strane, na nadmorskoj visini od 69 metara.

arilje

FANTASTIČAN PRIZOR Stotine planinara krenulo u akciju od Dobrača do Brekova, u prirodnim lepotama Srbije uživaju i stari i mladi!

Turizam

16:00

21 maj, 2024

Arilje - Da Srbija i te kako može biti pravi raj za planinare, a da su zanimljive rute skrivene u svakom delu naše zemlje na najbolji način pokazala je velika planinarska akcija održana na ruti između dva ariljska sela Dobrače i Brekovo. Predsednik Planinarskog saveza Srbije Iso Planić rekao je da iako ova akcija nije u planu Planinarskog saveza Srbije, kao da jeste, jer su se okupili predstvanici brojnih društava i iz Srbije i iz okoline.

Komentari(0)

Loading