JEDINSTVENO ETNO SELO U SRCU SRBIJE Kuće stare preko 100 godina koje imaju zanimljivu prošlost

M. M.

21:00

Turizam 0

Etno selo je napravljeno na imanju predaka porodice Knežević, a ono što ovo selo čini posebnim su četiri kuće stare više od jednog veka koje su izgrađene od blata, slame i greda.

JEDINSTVENO ETNO SELO U SRCU SRBIJE Kuće stare preko 100 godina koje imaju zanimljivu prošlost
printscreen youtube

 

Šarmatno i maleno etno selo Latkovac koje se nalazi u samom srcu Srbije, nedaleko od Aleksandrovca, privlači brojne turiste svojim izgledom i zanimljivom istorijom.

Selo Latkovac se pominje prvi put u 16. veku u turskim defterima kao Vltakovac. Položaj sela, koje je udaljeno od velikih putnih pravaca, omogućio je da se selo nesmetano razvija i praktično je uvek bilo naseljeno.

Etno selo je napravljeno na imanju predaka porodice Knežević, a ono što ovo selo čini posebnim su četiri kuće stare više od jednog veka koje su izgrađene od blata, slame i greda. Jedna od tih kuća, stara oko 200 godina je sudnica  koja je početkom 20. veka prešla u privatno vlasništvo.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Viktorija Knežević (@zar_maleni)

 

Pored četiri kuće, stare sudnice i još tri zgrade izgrađene početkom 20. veka, u njemu se nalaze još i štala i stari ambar. Tri kuće okrečene su jarkim bojama: plavom, crvenom i zelenom, a u nekadašnjem vinskom podrumu, a potom zgradi suda i zatvora nalazi se prostrana trpezarija.

Pored jedinstvenih građevina koje odolevaju zubu vremena u ovom etno selu se može uživati i u mnogim specijalitetima narodne kuhinje, prelepim vinima aleksandovačke župe i božanstvenoj prirodi ovog kraja ispod Kopaonika.

Takođe, u tom selu se organizuju i razne radionice slikarstva, etno muzike, kaligrafije, keramike, istorije, arheologije i starih zanata (tkanja, vezenja, štrikanja, šivenja, predenja vune, korparstva, kovaštva, stolarstva, kazandžijstva …)

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Zoran Simijonovic (@zoran_simijonovic)

Komentari(0)

Loading