MESTO UKRŠTANJA PRIRODNIH I DUHOVNIH LEPOTA Zadužbina sestre Miloša Obilića nakon Kosovskog boja, pravi je mali raj na zemlji

J. K.

10:00

Turizam 0

Ušuškan u pitomim brdašcima Mačve, manastir Kaona je mesto gde vladaju mir, spokoj i lepota.

MESTO UKRŠTANJA PRIRODNIH I DUHOVNIH LEPOTA Zadužbina sestre Miloša Obilića nakon Kosovskog boja, pravi je mali raj na zemlji
shutterstock

 

Manastir Kaona pripada Eparhiji šabačkoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se u Posavotamnavi, u opštini Vladimirci, u ataru istoimenog sela. Manastir predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

shutterstock

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Manastir je nastao je u 14. veku, a prva crkva sagrađena na ovom mestu datira iz druge polovine 11. veka. Prema narodnom predanju ova svetinja je zadužbina Ikonije, sestre Miloša Obilića.

shutterstock

 

Predanje kaže da su dve Miloševe sestre, Ikonija i Vida, pratile brata na Kosovo. Kad su stigle do „Ravne livade“ (iznad sadašnje manastirske crkve), Ikonija ode da donese bratu vode, i vraćajući se, reče mu:

„O moj brate, što dobra konja videh, još da je sedlo prema njemu“. (U narodu se pod dobrim konjem podrazumeva mesto gde bi se mogla crkva sagraditi).

U okviru manastirskog kompleksa se nalaze dva jezerceta koja su poribljena. Kupanje i ribolov su zabranjeni, kao i druge aktivnosti koje mogu narušiti mir i sklad kojim odiše Kaona manastir.

„Blago imamo, sestro“, odgovori Miloš, „pa mu načini sedlo, a kad se ja vratim sa Kosova, pomoći ću ti i ja.“

 

Miloš se nije vratio. Ikonija je sagradila Kaonu, a Vida manastir u Vidojevici.

U manastiru Kaona se, kao velika svetinja, čuva delić moštiju Prepodobne majke Paraskeve.

 

Postoji nekoliko drvenih letnjikovaca gde možete odmoriti i uživati u pogledu na jezerce ili prelepo uređen vrt.  Odličan je izbor i za porodice sa malom decom.

Manastir Kaona je muški manastir. Bratstvo manastira se bavi izradom fresaka i sveća, a proizvodi i rakiju i med.

 

Manastir Kaona na mapi:

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading