Stari SRPSKI običaji za obeležavanje krsne SLAVE: "Bolje je da čovek ne slavi, nego da slavi naopako"

18:00

Kultura 0

Sveštenik objasnio kako treba da proslavite svoju krsnu slavu

Stari SRPSKI običaji za obeležavanje krsne SLAVE: "Bolje je da čovek ne slavi, nego da slavi naopako"
Shutterstock

Krsna slava je među Srbima uobičajena stvar. Proslavlja se u krugu porodice uz najbliže prijatelje i familiju. Svečana trpeza je sada već uobičajena stvar u svim krajevima, ali ono bez čega slava zapravo ne može da prođe i što svaki domaćin mora da obezbedi su slavska sveća i kolač.

Međutim, postoji običaj da se slava proslavlja u kafani uz muziku, a evo šta o tome misle pravoslavni sveštenici. 

– To je porodični praznik koji se proslavlja u krugu porodice i sa najbližim prijateljima i proslavljanju slave nije mesto u restoranima, kafanama, nije mesto uz muziku, nego jednostavno da slavimo kako priliči pravoslavnom verniku. Treba proslaviti bez preterivanja, jer smisao slave i nije u preterivanju u jelu i piću, nego u duhovnom raspoloženju, pre svega u dolasku u crkvu da se tu pomolimo Bogu, a onda da tu molitvenu atmosferu prenesemo u svoju domaću ili malu crkvu – rekao je protojerej-stavrofor LJubivoje Radović za RTS.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

On je dodao da ogroman broj naših pravoslavnih hrišćana slavi slavu, ali ne zna ništa o svetitelju koga proslavlja. Ukazao je da su nekada domaćini dvorili slavu, gosti su sedeli i bili na obedu, a domaćin je stajao i nije želeo da sedne, poštujući svetitelja koga proslavlja i poštujući goste koje je prizvao u svoj dom.

- A mi hoćemo da tu atmosferu prenesemo u kafanu, to jedno s drugim ne ide. Bolje je da čovek ne slavi nego da slavi naopako, da slavi onako kako ne priliči pravoslavnoj veri i pravoslavnim hrišćanima - istakao je Radović.

- Slavili su naši preci u rovovima, u najvećim oskudicama, stradanjima i patnjama. Bilo na koji način, ali nikako nisu dozvolili da se prekine slavljenje krsne slave - zaključio je Radović.

Komentari(0)

Loading