MIRIŠE NA DETINJSTVO Listići, sjajno starinsko jelo po kom je čuven mačvanski kraj
“Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. Ona je bogata cura. Sve što se u njenu crnu utrobu baci, donosi bogata ploda”, zapisao je Janko Veselinović, a Milić od Mačve je svojim slikama ovekovečio njene lepote.
Kako oni, tako i svi ostali Mačvani ljubomorno čuvaju svoje nasleđe i tradiciju, pa tako i hranu. Od niza tradicinalnih domaćih jela ovoga kraja, posebno se izdvaja čuveno prženo testo „listići“, koje se služi sa sirom i belim lukom ili s pekmezom i džemom.
Ovaj autentični kulinarski specijalitet napravljen od brašna, malo masti i vode, sa dodatkom soli, a po želji i sa malo jogurta ili sira, uobičajen je samo za Mačvu.
Priprema:
Možda vas zanima:
            MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
            OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
            MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
            OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
Možda vas zanima:
            MANTIJE Tradicionalno jelo iz Novog Pazara koje svi obožavaju, evo ORIGINALNOG RECEPTA!
Novopazarske mantije, jedno od najomiljenijih jela u Srbiji, predstavljaju pravi gastronomski dragulj iz ovog dela Srbije.
            OVU PITU ĆE SVI OBOŽAVATI Bundevara na starinski način, savršenstvo ukusa koje miriše na detinjstvo
Bundevara, poznata i kao pita od bundeve, je tradicionalno jelo koje se priprema u mnogim kulturama širom sveta. Ova ukusna poslastica ima različite varijacije i veoma je omiljena kod Srba pa vam danas donosimo stari recept za budevaru koju ćete stalno praviti.
500 gr brašna
oko 275 ml vode
1 kašika masti
1 kašičica soli
U posudu za mešenje prvo izmrvite mast i brašno, dodajte so, a zatim i mlaku vodu. Testo umesite tako da bude fino i mekano, zatim ga ostavite da odstoji desetak minuta. Važno je da se testo razvuče tanko, zatim se iseče na željene oblike, kocke, trougliće i prži na masti. Listiće možete proseći po sredini. Masti u kojoj se prže treba da ima dovoljno, ne mora da plivaju u njoj ali nije ni kao za jaja. Listići treba malo da potonu u mast tokom prženja da bi bili hrskaviji, kada se isprže jako su hrskavi, međutim, dok se slažu jedni na druge, omekšaju.
Listiće služiti tople uz slane ili slatke namaze.
Prijatno!
Pročitajte još:
            Đakonije od starog hleba: Zaboravljena jela kad se ništa nije bacalo
Kad u kući ostane bajat hleb, danas ga najčešće bacimo. Nekada, to je bio početak najukusnijih jela – prepečenica, popara, prežganica i hlebne pite, koje su mirisale na dom i poštovanje prema svakom zalogaju.
            Omiljeni slavsko predjelo: Recept za najukusnije paprike u pavlaci
Zašto baš paprike u pavlaci?
            Pogača bez kvasca i jaja: Pravi je spas domaćicama u mnogim prilikama, sprema se lako, a ukus osvaja
Ukoliko nemate vremena da čekate da testo naraste ili ste upravo shvatili da ste ostali bez kvasca, ovaj recept će vam biti spas u mnogim prilikama.
            Slani pekmez iz Homolja: Zaboravljena zimnica od paradajza, jabuka i ljute paprike
Nije slatko, nije ajvar, nije ni sos – a bilo je neizostavno u sirotinjskim kuhinjama Homolja. Slani pekmez se kuvao dugo, na tihoj vatri, i čuvao za zimu kao zlato.
            Zlatiborski specijalitet prste da poližete: Recept star više od 100 godina, ukus i miris vraća u detinjstvo
Zlatiborska gibanica po receptu starom više od 100 godina.
                
            
            
Komentari(0)