MIRIŠE NA DETINJSTVO Listići, sjajno starinsko jelo po kom je čuven mačvanski kraj
“Nema veće ravnice u Srbiji od Mačve. Ona je bogata cura. Sve što se u njenu crnu utrobu baci, donosi bogata ploda”, zapisao je Janko Veselinović, a Milić od Mačve je svojim slikama ovekovečio njene lepote.
Kako oni, tako i svi ostali Mačvani ljubomorno čuvaju svoje nasleđe i tradiciju, pa tako i hranu. Od niza tradicinalnih domaćih jela ovoga kraja, posebno se izdvaja čuveno prženo testo „listići“, koje se služi sa sirom i belim lukom ili s pekmezom i džemom.
Ovaj autentični kulinarski specijalitet napravljen od brašna, malo masti i vode, sa dodatkom soli, a po želji i sa malo jogurta ili sira, uobičajen je samo za Mačvu.
Priprema:
Možda vas zanima:
![JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način](/data/images/2023-03-15/48838_shutterstock-1963147561_f.jpg)
JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način
Flekice sa kupusom i slaninom predstavljaju jedno od tradicionalnih jela u vojvođanskoj kuhinji. Ovo ukusno i brzo jelo često se sprema u domaćinstvima širom Vojvodine. Jednostavno za pripremu, spaja sočan kupus sa flekicama i slaninom, čineći ga idealnim izborom za brzinski ručak ili večeru.
![sir torotan](/data/images/2024-06-20/91606_20240620-223818_f.jpg)
TOROTAN Fenomenalni sir iz mijeha u koji se Hercegovci kunu, može se naći u Srbiji, a meri se sa najboljim svetskim delicijama
Hercegovina krševita i osunčana, zemlja velikih suprotnosti i zadivljujućih pejzaža, kolevka je sira Torotana. Danas ovaj sir možemo naći i u Srbiji, karakterističan je po svom mirisu i ukusu, a sasvim sigurno može da stane rame uz rame sa najboljim svetskim delicijama.
Možda vas zanima:
![JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način](/data/images/2023-03-15/48838_shutterstock-1963147561_f.jpg)
JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način
Flekice sa kupusom i slaninom predstavljaju jedno od tradicionalnih jela u vojvođanskoj kuhinji. Ovo ukusno i brzo jelo često se sprema u domaćinstvima širom Vojvodine. Jednostavno za pripremu, spaja sočan kupus sa flekicama i slaninom, čineći ga idealnim izborom za brzinski ručak ili večeru.
![sir torotan](/data/images/2024-06-20/91606_20240620-223818_f.jpg)
TOROTAN Fenomenalni sir iz mijeha u koji se Hercegovci kunu, može se naći u Srbiji, a meri se sa najboljim svetskim delicijama
Hercegovina krševita i osunčana, zemlja velikih suprotnosti i zadivljujućih pejzaža, kolevka je sira Torotana. Danas ovaj sir možemo naći i u Srbiji, karakterističan je po svom mirisu i ukusu, a sasvim sigurno može da stane rame uz rame sa najboljim svetskim delicijama.
Možda vas zanima:
![JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način](/data/images/2023-03-15/48838_shutterstock-1963147561_f.jpg)
JEDNOSTAVNO ZADOVOLJSTVO Flekice sa kupusom na vojvođanski način
Flekice sa kupusom i slaninom predstavljaju jedno od tradicionalnih jela u vojvođanskoj kuhinji. Ovo ukusno i brzo jelo često se sprema u domaćinstvima širom Vojvodine. Jednostavno za pripremu, spaja sočan kupus sa flekicama i slaninom, čineći ga idealnim izborom za brzinski ručak ili večeru.
![sir torotan](/data/images/2024-06-20/91606_20240620-223818_f.jpg)
TOROTAN Fenomenalni sir iz mijeha u koji se Hercegovci kunu, može se naći u Srbiji, a meri se sa najboljim svetskim delicijama
Hercegovina krševita i osunčana, zemlja velikih suprotnosti i zadivljujućih pejzaža, kolevka je sira Torotana. Danas ovaj sir možemo naći i u Srbiji, karakterističan je po svom mirisu i ukusu, a sasvim sigurno može da stane rame uz rame sa najboljim svetskim delicijama.
500 gr brašna
oko 275 ml vode
1 kašika masti
1 kašičica soli
U posudu za mešenje prvo izmrvite mast i brašno, dodajte so, a zatim i mlaku vodu. Testo umesite tako da bude fino i mekano, zatim ga ostavite da odstoji desetak minuta. Važno je da se testo razvuče tanko, zatim se iseče na željene oblike, kocke, trougliće i prži na masti. Listiće možete proseći po sredini. Masti u kojoj se prže treba da ima dovoljno, ne mora da plivaju u njoj ali nije ni kao za jaja. Listići treba malo da potonu u mast tokom prženja da bi bili hrskaviji, kada se isprže jako su hrskavi, međutim, dok se slažu jedni na druge, omekšaju.
Listiće služiti tople uz slane ili slatke namaze.
Prijatno!
Pročitajte još:
![Zlatarska sukana pogača](/data/images/2024-06-26/92216_screenshot-20240626-215305-youtube-copy-900x600_f.jpg)
LISNATA I SLASNA Zlatarska sukana pogača, starinski recept u kom će uživati cela porodica
Zlatar je planina poznata po svojoj netaknutoj prirodi, ali i po autentičnoj kuhinji koja je odraz života na ovim visinama. Tradicionalna srpska jela s ovog područja često uključuju lokalne proizvode koji obogaćuju ukuse jelima.
![pijane ćufte](/data/images/2024-06-26/92217_357294-pijane-cufte-ls_f.jpg)
Pijane ćufte sa mladim krompirićima: Zaboravljeno jelo iz Jugoslavije
Ovo je ručak kojeg se retki sećaju, ali ukus je toliko lep da ćete ga spremati često
![niške penjurlije](/data/images/2024-03-05/79508_shutterstock-1951250677_f.jpg)
PREUKUSNA Pita od domaćih kora sa mladim kupusom
U Srbiji, tradicionalna jela često predstavljaju spoj autentičnih ukusa i raznovrsnih sastojaka koji odražavaju bogatu istoriju i kulturu ovog podneblja.
![Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak](/data/images/2022-07-11/32355_shutterstock-675904528_f.jpg)
Naši stari su redovno pili ovaj sok, a danas je zaboravljen: Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak
Mnogi ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode
![posna musaka](/data/images/2024-05-24/88637_shutterstock-221124946_f.jpg)
Složenac od tikvica i krompira se topi u ustima, a pravi se baš lagano: Najlepši letnji ručak, na meso nećete pomisliti
Recept za najlepši letnji ručak bez mesa obavezno dobro upamtite, jer će vam ga svi tražiti
Komentari(0)