NAJPOPULARNIJI SLAVSKI KOLAČI Sitni zalogaji tradicije koji vas vraćaju u detinjstvo (RECEPT)
Rapsodija ukusa i sitni zalogaji tradicije. Koji vam prvi dezert pada napamet kada pomenemo slave?

Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali ovo bi trebalo da su najpopularniji kolači u vreme slava.
Njihovu jedinstvenu recepturu bake su prenele na mame, a naše mame na nas.
Možda je to jedan od razloga zbog kog su sitni slavski kolači i danas, baš kao i pre nekoliko decenija - zvezda slavske trpeze!
Možda vas zanima:

Šta su zavetine, i kako se razlikuju od krsne slave, i zašto se ovaj običaj čuva u Srbiji
Pored krsne slave, koja je zaštitni znak srpskog naroda, postoji još jedan manje poznat, ali jednako važan običaj – zavetina. To je praznik koji ne slavi pojedinačna porodica, već celo selo ili mahala, u znak zajedničkog zaveta svecu zaštitniku.

Zašto je kafana institucija srpske tradicije – mesto gde se rađala umetnost i politika
Srpska kafana nije samo prostor za obedovanje i druženje – ona je vekovima bila mesto okupljanja, dogovora i stvaranja. U kafanama su se donosile važne odluke, pisale pesme, pevale sevdalinke i guslarske pesme, a mnogi naši umetnici, političari i boemi upravo su u njima pronalazili inspiraciju.
Možda vas zanima:

Šta su zavetine, i kako se razlikuju od krsne slave, i zašto se ovaj običaj čuva u Srbiji
Pored krsne slave, koja je zaštitni znak srpskog naroda, postoji još jedan manje poznat, ali jednako važan običaj – zavetina. To je praznik koji ne slavi pojedinačna porodica, već celo selo ili mahala, u znak zajedničkog zaveta svecu zaštitniku.

Zašto je kafana institucija srpske tradicije – mesto gde se rađala umetnost i politika
Srpska kafana nije samo prostor za obedovanje i druženje – ona je vekovima bila mesto okupljanja, dogovora i stvaranja. U kafanama su se donosile važne odluke, pisale pesme, pevale sevdalinke i guslarske pesme, a mnogi naši umetnici, političari i boemi upravo su u njima pronalazili inspiraciju.
Možda vas zanima:

Šta su zavetine, i kako se razlikuju od krsne slave, i zašto se ovaj običaj čuva u Srbiji
Pored krsne slave, koja je zaštitni znak srpskog naroda, postoji još jedan manje poznat, ali jednako važan običaj – zavetina. To je praznik koji ne slavi pojedinačna porodica, već celo selo ili mahala, u znak zajedničkog zaveta svecu zaštitniku.

Zašto je kafana institucija srpske tradicije – mesto gde se rađala umetnost i politika
Srpska kafana nije samo prostor za obedovanje i druženje – ona je vekovima bila mesto okupljanja, dogovora i stvaranja. U kafanama su se donosile važne odluke, pisale pesme, pevale sevdalinke i guslarske pesme, a mnogi naši umetnici, političari i boemi upravo su u njima pronalazili inspiraciju.
Pogledajte koji recepti su naš predlog za vaše slavlje!
Bajadere - najpoznatiji sitni kolači za slavlja različitog tipa
Bajadere su zasigurno jedna od najpoznatijih poslastica koje će se naći na slavskoj trpezi. Pravile su ih naše bake, mame, a i danas su na dobrom glasu među ljubiteljima tradicionalnih slatkiša.
Sastojci:
650 g šećera
18 kašika vode
210 g maslaca
250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g čokolade
Shutterstock
Sastojci za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
20 g maslaca
3 kašike mleka
3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provre, pa sklonite sa strane i dodajte orahe i keks, a zatim i maslac. Mešajte i sjedinite smesu, te je podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu. U pleh sipajte prvo čokoladnu smesu i ostavite malo da se prohladi.
Potom sipajte drugi beli deo i sačekajte da se u potpunosti ohladi. Zatim napravite glazuru, na srednjoj temperatuti otopite maslac, dodajte čokoladu, mleko i ulje i mešajte tako da ne bude grudvica. Sipajte smesu ravnomerno preko belog sloja i ostavite da se ohladi u hladnoj prostoriji.
Prijatno!
Oblande - mrsni slavski kolači izuzetnog ukusa
Oblande su na svakoj slavi mamile dečije poglede svojim jedinstvenim izgledom. Svakoga od nas podsećaju na bakinu kuhinju, a nekada je receptura bila izuzetno jednostavna, koristio se sećer, mleko i kore za oblandu.
Printscreen/Youtube
Sastojci:
400 ml mleka
400 g šećera
250 g maslaca
200 g crne čokolade
500 g mlevenog keksa
1 pakovanje oblandi
Priprema:
Pomešajte mleko sa šećerom, pa stavite na srednju temperaturu da se greje, dodajte naseckan maslac i mešajte povremeno. Kada se sastojci otope i smesa provri, kuvajte oko 2-3 minuta, uz mešanje, pa dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi, a smesa postane glatka.
Sklonite sa ringle i dodajte keks, pa sve dobro pomešajte. Smesa će biti retka, ali kada se ohladi biće gušća. Ostavite je oko 10 minuta da se prohladi i povremeno promešajte.
Hrapavu stranu mažite bogato filom tako da svaka kora ima jednaku količinu fila. Kada premažete koru, dobro pritisnite sledećom. Poslednju koru stavite preko, tako da deo sa izrezbarenim kvadratima (rupičasti deo) bude sa gornje strane. Na kraju prekrijte oblandu papirom za pečenje ili folijom i ostavite je da stoji pritisnuta teškim predmetom, kako bi se svi listovi dobro zalepili.
Posle nekog vremena okrenite oblandu naopako, tako da bi se donji deo hladio. Na taj način sprečavate da bude gnjecava.
Najbolje je da je pripremate uveče, da odstoji u hladnoj prostoriji i da je ujutru seckate, piše Imlek.
Prijatno i srećno slavlje!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Evo kako napraviti turšiju bez sirćeta i šećera: Gorušica vam nikada više neće predstavljati problem
Zaboravite sirće – pravo uživanje u turšiji!

Ovo makedonsko jelo je najviše voleo Karađorđe! Na glasu je od davnina, toliko je dobro da ga je nosio za pojasom
Za papulu se može upotrebiti bilo koja vrsta pasulja, a najbolji je beli.

SRPSKA BELA MAGIJA: Zašto se bostilj u Vranju kuvao bez vode i kako je postao prirodni lek za kašalj i anemiju
U južnoj Srbiji, šljiva nije samo voće za rakiju. Otkrivamo Bostilj – starinski pekmez sa juga, koji je nastao u Vranju. Ovo "crno zlato" se kuvalo u posebnim kazanima bez kapi vode i šećera, što ga čini prirodnim koncentratom gvožđa i eliksirom za imunitet, daleko boljim od svih uvoznih proizvoda.

Ovako su domaćice pre 70 godina pravile sarmu: Caka je u ovom tajnom sastojku, odmah zapišite recept
Nedavno je jedan recept za sarmu star više od pola veka prilično probudio interesovanje.

HRANA KOЈA LEČI: Zašto su čačanski kiseli krastavci lekovitiji od ostalih i tajna sporog kiseljenja
Čačak je poznat po svojoj zimnici, a čačanski kiseli krastavci su poseban delikates. Otkrivamo zašto se baš ovi krastavci smatraju probiotičkom bombom i kako ih proces sporog kiseljenja u salamuri bez sirćeta čini neuporedivo zdravijim od industrijskih proizvoda.
Komentari(0)