NAJPOPULARNIJI SLAVSKI KOLAČI Sitni zalogaji tradicije koji vas vraćaju u detinjstvo (RECEPT)
Rapsodija ukusa i sitni zalogaji tradicije. Koji vam prvi dezert pada napamet kada pomenemo slave?

Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali ovo bi trebalo da su najpopularniji kolači u vreme slava.
Njihovu jedinstvenu recepturu bake su prenele na mame, a naše mame na nas.
Možda je to jedan od razloga zbog kog su sitni slavski kolači i danas, baš kao i pre nekoliko decenija - zvezda slavske trpeze!
Možda vas zanima:

Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

Kako se čestita slava: Najlepše čestitke za svakog sveca
Kako se pravilno čestita slava i da li se reči koje upućujemo domaćinu razlikuju zavisno od slave - pročitajte!
Možda vas zanima:

Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

Kako se čestita slava: Najlepše čestitke za svakog sveca
Kako se pravilno čestita slava i da li se reči koje upućujemo domaćinu razlikuju zavisno od slave - pročitajte!
Možda vas zanima:

Kako da vam se slavski kolač ne "rascveta" po površini: Trik zbog kojeg zadržava belinu
Slava je nezamisliva bez tri glavna simbola – žita, vina i slavskog kolača.

Kako se čestita slava: Najlepše čestitke za svakog sveca
Kako se pravilno čestita slava i da li se reči koje upućujemo domaćinu razlikuju zavisno od slave - pročitajte!
Pogledajte koji recepti su naš predlog za vaše slavlje!
Bajadere - najpoznatiji sitni kolači za slavlja različitog tipa
Bajadere su zasigurno jedna od najpoznatijih poslastica koje će se naći na slavskoj trpezi. Pravile su ih naše bake, mame, a i danas su na dobrom glasu među ljubiteljima tradicionalnih slatkiša.
Sastojci:
650 g šećera
18 kašika vode
210 g maslaca
250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g čokolade
Shutterstock
Sastojci za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
20 g maslaca
3 kašike mleka
3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provre, pa sklonite sa strane i dodajte orahe i keks, a zatim i maslac. Mešajte i sjedinite smesu, te je podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu. U pleh sipajte prvo čokoladnu smesu i ostavite malo da se prohladi.
Potom sipajte drugi beli deo i sačekajte da se u potpunosti ohladi. Zatim napravite glazuru, na srednjoj temperatuti otopite maslac, dodajte čokoladu, mleko i ulje i mešajte tako da ne bude grudvica. Sipajte smesu ravnomerno preko belog sloja i ostavite da se ohladi u hladnoj prostoriji.
Prijatno!
Oblande - mrsni slavski kolači izuzetnog ukusa
Oblande su na svakoj slavi mamile dečije poglede svojim jedinstvenim izgledom. Svakoga od nas podsećaju na bakinu kuhinju, a nekada je receptura bila izuzetno jednostavna, koristio se sećer, mleko i kore za oblandu.
Printscreen/Youtube
Sastojci:
400 ml mleka
400 g šećera
250 g maslaca
200 g crne čokolade
500 g mlevenog keksa
1 pakovanje oblandi
Priprema:
Pomešajte mleko sa šećerom, pa stavite na srednju temperaturu da se greje, dodajte naseckan maslac i mešajte povremeno. Kada se sastojci otope i smesa provri, kuvajte oko 2-3 minuta, uz mešanje, pa dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi, a smesa postane glatka.
Sklonite sa ringle i dodajte keks, pa sve dobro pomešajte. Smesa će biti retka, ali kada se ohladi biće gušća. Ostavite je oko 10 minuta da se prohladi i povremeno promešajte.
Hrapavu stranu mažite bogato filom tako da svaka kora ima jednaku količinu fila. Kada premažete koru, dobro pritisnite sledećom. Poslednju koru stavite preko, tako da deo sa izrezbarenim kvadratima (rupičasti deo) bude sa gornje strane. Na kraju prekrijte oblandu papirom za pečenje ili folijom i ostavite je da stoji pritisnuta teškim predmetom, kako bi se svi listovi dobro zalepili.
Posle nekog vremena okrenite oblandu naopako, tako da bi se donji deo hladio. Na taj način sprečavate da bude gnjecava.
Najbolje je da je pripremate uveče, da odstoji u hladnoj prostoriji i da je ujutru seckate, piše Imlek.
Prijatno i srećno slavlje!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Recept za posne čupavce: Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati sveži
Još su sočniji i ukusniji, a zahvaljujući 1 triku čak 5 dana mogu ostati svež

Zapečena kaša iz sela Vina kod Negotina: Doručak od tri sastojka koji hrani dušu
U selima Timočke Krajine, zapečena kaša je nekada bila omiljeni doručak težaka. Pravljena od krompira, crnog luka i kukuruznog brašna, jednostavna je, ali zasitna, i pečena do zlatne hrskavosti u zemljanoj posudi. Danas je gotovo zaboravljena, ali još uvek se sprema u nekoliko domaćinstava u okolini Negotina.

Ovaj aromatični pasulj kida koliko je dobar! Stigao pravo iz bakinje kuhinje, spoj sastojaka je fantazija
Priprema je jednostavna, a rezultat je jelo koje će vas podsetiti na bakinu kuhinju.

Pura s kajmakom iz sela Glogovac kod Jagodine: zaboravljeni doručak koji se vraća na srpske trpeze
Domaći recept iz Šumadije koji su jeli težaci pre odlaska u polje, danas je retkost, ali se još pamti u seoskim kuhinjama. Pura kuvana u glinenom loncu i prelivena domaćim kajmakom bila je znak da u kući ima i truda i ukusa.

Starinski recept za najbolji sutlijaš, poslastica uz koju su odrasle generacije: Brzo se pravi, a još brže smaže
Pravi se brzo i lako, a nestaće sa stola odmah.
Komentari(0)