NAJPOPULARNIJI SLAVSKI KOLAČI Sitni zalogaji tradicije koji vas vraćaju u detinjstvo (RECEPT)
Rapsodija ukusa i sitni zalogaji tradicije. Koji vam prvi dezert pada napamet kada pomenemo slave?
Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali ovo bi trebalo da su najpopularniji kolači u vreme slava.
Njihovu jedinstvenu recepturu bake su prenele na mame, a naše mame na nas.
Možda je to jedan od razloga zbog kog su sitni slavski kolači i danas, baš kao i pre nekoliko decenija - zvezda slavske trpeze!
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čestita slava: Ovo treba da znate, da se ne obrukate!
Danas se na slavu, iz praktičnih razloga, ne zove lično kao nekada (osim kada su u pitanju ljudi koje svakodnevno viđamo). Poziva se telefonom, sms porukama, a tako se sve više i čestita
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čestita slava: Ovo treba da znate, da se ne obrukate!
Danas se na slavu, iz praktičnih razloga, ne zove lično kao nekada (osim kada su u pitanju ljudi koje svakodnevno viđamo). Poziva se telefonom, sms porukama, a tako se sve više i čestita
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
Možda vas zanima:
Kako se pravilno čestita slava: Ovo treba da znate, da se ne obrukate!
Danas se na slavu, iz praktičnih razloga, ne zove lično kao nekada (osim kada su u pitanju ljudi koje svakodnevno viđamo). Poziva se telefonom, sms porukama, a tako se sve više i čestita
SRBI PRAVE VELIKU GREŠKU ZA SVETOG NIKOLU Ako ovo postavite na trpezu tokom slave to je veliki greh, teolog je sve objasnio
Uoči Nikoljdana na društvenoj mreži X pokrenula se polemika oko toga ko slavi ovu slavu sa mrsnom, a ko sa posnom trpezom. Sudeći po reakcijama mnogi naši vernici ovu slavu proslavljaju sa mrsnom trpezom.
Pogledajte koji recepti su naš predlog za vaše slavlje!
Bajadere - najpoznatiji sitni kolači za slavlja različitog tipa
Bajadere su zasigurno jedna od najpoznatijih poslastica koje će se naći na slavskoj trpezi. Pravile su ih naše bake, mame, a i danas su na dobrom glasu među ljubiteljima tradicionalnih slatkiša.
Sastojci:
650 g šećera
18 kašika vode
210 g maslaca
250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g čokolade
Sastojci za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
20 g maslaca
3 kašike mleka
3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provre, pa sklonite sa strane i dodajte orahe i keks, a zatim i maslac. Mešajte i sjedinite smesu, te je podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu. U pleh sipajte prvo čokoladnu smesu i ostavite malo da se prohladi.
Potom sipajte drugi beli deo i sačekajte da se u potpunosti ohladi. Zatim napravite glazuru, na srednjoj temperatuti otopite maslac, dodajte čokoladu, mleko i ulje i mešajte tako da ne bude grudvica. Sipajte smesu ravnomerno preko belog sloja i ostavite da se ohladi u hladnoj prostoriji.
Prijatno!
Oblande - mrsni slavski kolači izuzetnog ukusa
Oblande su na svakoj slavi mamile dečije poglede svojim jedinstvenim izgledom. Svakoga od nas podsećaju na bakinu kuhinju, a nekada je receptura bila izuzetno jednostavna, koristio se sećer, mleko i kore za oblandu.
Sastojci:
400 ml mleka
400 g šećera
250 g maslaca
200 g crne čokolade
500 g mlevenog keksa
1 pakovanje oblandi
Priprema:
Pomešajte mleko sa šećerom, pa stavite na srednju temperaturu da se greje, dodajte naseckan maslac i mešajte povremeno. Kada se sastojci otope i smesa provri, kuvajte oko 2-3 minuta, uz mešanje, pa dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi, a smesa postane glatka.
Sklonite sa ringle i dodajte keks, pa sve dobro pomešajte. Smesa će biti retka, ali kada se ohladi biće gušća. Ostavite je oko 10 minuta da se prohladi i povremeno promešajte.
Hrapavu stranu mažite bogato filom tako da svaka kora ima jednaku količinu fila. Kada premažete koru, dobro pritisnite sledećom. Poslednju koru stavite preko, tako da deo sa izrezbarenim kvadratima (rupičasti deo) bude sa gornje strane. Na kraju prekrijte oblandu papirom za pečenje ili folijom i ostavite je da stoji pritisnuta teškim predmetom, kako bi se svi listovi dobro zalepili.
Posle nekog vremena okrenite oblandu naopako, tako da bi se donji deo hladio. Na taj način sprečavate da bude gnjecava.
Najbolje je da je pripremate uveče, da odstoji u hladnoj prostoriji i da je ujutru seckate, piše Imlek.
Prijatno i srećno slavlje!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
TRIK ISKUSNIH DOMAĆICA: Zašto se maslac prekriva čašom?
Tajni kulinarski trik koje mnoge domaćice koriste
UČKUR PITA JE TOLIKO UKUSNA DA ĆETE JE SPREMATI SVAKE NEDELJE: Hrskava spolja, a meka i sočna iznutra
Pita toliko ukusna da ćete je praviti kad god poželite da jedete sveže pecivo
RECEPT ZA TRADICIONALNU CICVARU: Uz kačamak, poparu i proju još jedno jelo koje vraća u detinjstvo
Recept za starinsko jelo spremljeno na tradicionalan način
SELJAČKA PITA SA MESOM OD KUPOVNIH KORA: Starinski recept za najukusniji obrok koji se može zamisliti
Seljačka pita sa mesom pravi se brzo, nije komplikovana, ali je zato preukusna za jelo
DVA BRZA I ZDRAVA RECEPTA Posne poslastice sa medom, gotove za deset minuta, svi će ih OBOŽAVATI!
Bliži se kraj Vaskršnjeg posta. Cvetna nedelja je u toku i već se oseća radost Vaskrsa. danas donosimo dva brza i zdrava recepta da se zasladite.
Komentari(0)