NAJPOPULARNIJI SLAVSKI KOLAČI Sitni zalogaji tradicije koji vas vraćaju u detinjstvo (RECEPT)
Rapsodija ukusa i sitni zalogaji tradicije. Koji vam prvi dezert pada napamet kada pomenemo slave?
Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo, ali ovo bi trebalo da su najpopularniji kolači u vreme slava.
Njihovu jedinstvenu recepturu bake su prenele na mame, a naše mame na nas.
Možda je to jedan od razloga zbog kog su sitni slavski kolači i danas, baš kao i pre nekoliko decenija - zvezda slavske trpeze!
Možda vas zanima:
Šta se nosilo za slavu nekad, a šta sad: Iznenadićete se
Šta se nosi za slavu i kome se kakav poklon daruje? Sigurno ste se i vi nekad našli u dilemi, s obzirom na to da je danas gotovo nepristojno ići praznih ruku.
Ako nije imala ćilim u miraz, devojka nije mogla ni da se uda: Dragačevke čuvaju srpsku tradiciju i prenose na mlade naraštaje
Ujedinile se u udruženje koje nosi ime po čuvenoj Rajki Borojević
Možda vas zanima:
Šta se nosilo za slavu nekad, a šta sad: Iznenadićete se
Šta se nosi za slavu i kome se kakav poklon daruje? Sigurno ste se i vi nekad našli u dilemi, s obzirom na to da je danas gotovo nepristojno ići praznih ruku.
Ako nije imala ćilim u miraz, devojka nije mogla ni da se uda: Dragačevke čuvaju srpsku tradiciju i prenose na mlade naraštaje
Ujedinile se u udruženje koje nosi ime po čuvenoj Rajki Borojević
Možda vas zanima:
Šta se nosilo za slavu nekad, a šta sad: Iznenadićete se
Šta se nosi za slavu i kome se kakav poklon daruje? Sigurno ste se i vi nekad našli u dilemi, s obzirom na to da je danas gotovo nepristojno ići praznih ruku.
Ako nije imala ćilim u miraz, devojka nije mogla ni da se uda: Dragačevke čuvaju srpsku tradiciju i prenose na mlade naraštaje
Ujedinile se u udruženje koje nosi ime po čuvenoj Rajki Borojević
Pogledajte koji recepti su naš predlog za vaše slavlje!
Bajadere - najpoznatiji sitni kolači za slavlja različitog tipa
Bajadere su zasigurno jedna od najpoznatijih poslastica koje će se naći na slavskoj trpezi. Pravile su ih naše bake, mame, a i danas su na dobrom glasu među ljubiteljima tradicionalnih slatkiša.
Sastojci:
650 g šećera
18 kašika vode
210 g maslaca
250 g mlevenih oraha
250 g mlevenog keksa
100 g čokolade
Shutterstock
Sastojci za glazuru:
100 g čokolade za kuvanje
20 g maslaca
3 kašike mleka
3 kašike ulja
Priprema:
Šećer i vodu stavite da provre, pa sklonite sa strane i dodajte orahe i keks, a zatim i maslac. Mešajte i sjedinite smesu, te je podelite na dva dela. U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu. U pleh sipajte prvo čokoladnu smesu i ostavite malo da se prohladi.
Potom sipajte drugi beli deo i sačekajte da se u potpunosti ohladi. Zatim napravite glazuru, na srednjoj temperatuti otopite maslac, dodajte čokoladu, mleko i ulje i mešajte tako da ne bude grudvica. Sipajte smesu ravnomerno preko belog sloja i ostavite da se ohladi u hladnoj prostoriji.
Prijatno!
Oblande - mrsni slavski kolači izuzetnog ukusa
Oblande su na svakoj slavi mamile dečije poglede svojim jedinstvenim izgledom. Svakoga od nas podsećaju na bakinu kuhinju, a nekada je receptura bila izuzetno jednostavna, koristio se sećer, mleko i kore za oblandu.
Printscreen/Youtube
Sastojci:
400 ml mleka
400 g šećera
250 g maslaca
200 g crne čokolade
500 g mlevenog keksa
1 pakovanje oblandi
Priprema:
Pomešajte mleko sa šećerom, pa stavite na srednju temperaturu da se greje, dodajte naseckan maslac i mešajte povremeno. Kada se sastojci otope i smesa provri, kuvajte oko 2-3 minuta, uz mešanje, pa dodajte izlomljenu crnu čokoladu. Mešajte dok se čokolada u potpunosti ne otopi, a smesa postane glatka.
Sklonite sa ringle i dodajte keks, pa sve dobro pomešajte. Smesa će biti retka, ali kada se ohladi biće gušća. Ostavite je oko 10 minuta da se prohladi i povremeno promešajte.
Hrapavu stranu mažite bogato filom tako da svaka kora ima jednaku količinu fila. Kada premažete koru, dobro pritisnite sledećom. Poslednju koru stavite preko, tako da deo sa izrezbarenim kvadratima (rupičasti deo) bude sa gornje strane. Na kraju prekrijte oblandu papirom za pečenje ili folijom i ostavite je da stoji pritisnuta teškim predmetom, kako bi se svi listovi dobro zalepili.
Posle nekog vremena okrenite oblandu naopako, tako da bi se donji deo hladio. Na taj način sprečavate da bude gnjecava.
Najbolje je da je pripremate uveče, da odstoji u hladnoj prostoriji i da je ujutru seckate, piše Imlek.
Prijatno i srećno slavlje!
Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:
Srpski siromašni slatkiš postao delikates u svetu: Dok se mi svađamo oko imena, dospeo na listu najboljih dezerata
Taste Atlas u svom opisu navodi da su gomboce, odnosno knedle sa šljivama, punjene knedle koje se konzumiraju širom Balkana, naročito u Srbiji i Hrvatskoj
OD BALKANA DO SVETSKIH METROPOLA: Kako su ćevapi postali popularni u celom svetu?
U Srbiji je spremanje ćevapa usavršeno do perfekcije.
Domaći posni majonez iz BAKINE SVESKE! Recept mora znati svaka domaćica - caka je u jednoj NAMIRNICI, KAO MRSNI
Bez jaja i bez kompromisa u ukusu.
Kraljica posne trpeze: Bakin stari recept za neodoljivu proju, siguran uspeh koji ne možete promašiti
Ukusan obrok kojem niko ne može odoleti.
Prava posna rozen torta koja dovodi goste! Bez mleka i putera, a ukus za 10-ku
Ako postoji kolač koji u danima posta spaja nostalgiju, jednostavnost i raskošan ukus, onda je to bez ikakve sumnje rozen torta.
Komentari(0)