Šljive u čačanskim selima rodile kao nikad ranije: Voćari zadovoljni, ali i zabrinuti kako sačuvati sav rod do berbe (FOTO)

Lepote Srbije

16:00

Aktuelno 0

Čačak - I posle niza sušnih i nerodnih godina u čačanskim selima u podnožju planine Jelice, šljive su se ove sezone savile od roda. Međutim, pred voćarima je sada veliki zadatak, kako do berbe očuvati njihov kvalitet. Grane šljivika u podjeličkom selu Banjica savile su se pod teretom plodova, te voćari tog kraja očekuju nesvakidašnji rod ove sezone.

šljive
Rina

- Ovo je ekstremni slučaj da ove godine ovako šljive rode. Voćnjak je pun roda šljive, ne samo ovde, nego svuda u ovom kraju, trenutno pucaju grane i pod zelenim plodom, šta će biti kad šljive sazrele i stignu na berbu, brine nas kvalitet i kako da ih očuvamo do tada. Brinemo da se ne izlome grane”, rekao je Bogoljub Marić iz čačanskog sela Banjica.

I drugi voćari iz Banjice kažu da je ista situacija u šljivicima, i da i najstariji meštani ne pamte da su šljive ovako rodile.

- Do sada nisam video da je šljiva rodila kao ove godine, i ranije je bio bogat rod, ali ovako ne. Mi ćemo morati malo da ih otresemo i razredimo da šljive opstanu i stignu na berbu kvalitetne i da stignu do kace”, pojašnjava Mitar Marić.

Sa druge strane, posle niza nerodnih godina, da li je ove priroda vratila dug voćarima, pitali smo struku?

- Kao što smo i očekivali, voće je veoma dobro pripremljeno ušlo u ovu godinu i u onim lokalitetima gde nije bilo problema sa mrazem, voće je rodilo rekordno, kao što je to u Banjici. I u ostaloj okolini Čačka ovo voće je veoma dobro rodilo i očekuje se dobar prinos ove godine”, rekao je dr Darko Jevremović, direktor Instituta za voćarstvo u Čačku.

Do berbe šljive je ostalo negde oko dva meseca, pa je važno pojasniti kako šljivu sačuvati do tada od lomljenja grana i očuvati kvalitet.

- Tradicionalno, voćari žele da zadrže svaki plod na stablu i najčešće podupiru te grane koje su se savile i rodile, ali savetujemo da se uradi jedna korektivna rezidba, da se deo tog roda skine sa stabala, da se ona rasterete, na taj način, ostaće plodovi koji će normalno sazreti i dostići punu krupnoću. Tako da se taj vid očuvanja i korekcije neće odraziti na sami rod, a sa druge strane, kada se radi o jako velikom rodu u ovakvim vremeneskim prilikama kada se promene toplo, hladno i vlažno i suvo vreme, potrebno je zaštititi te plodove flungicidima a ne bi došlo do truleži i da bi se plodovi održali do samog kraja berbe”, pojasnio je Jevremović.

Kada je u pitanju rod ostalog voće, dr Darko Jevremović, ističe da sve zavisi od lokaliteta, gde nije bilo mraza veoma je dobar rod u tim voćnjacima.

- U regionu zapadne Srbije, rod je nešto manji, međutim Šumadija i Vojvodina tu treba očekivati jako visoke prinose i kvalitetan rod ove godine”, zaključio je Jevremović.

Po svemu sudeći podneblje ovog kraja bilo je blagonaklono prema čačanskoj šljivi, a ako ne bude vremenskih neprilika ove sezone biće je dovoljno i za plasman, i za džem i za rakiju.

reka

Podvodne jake struje i rupe od iskopavanja vrebaju tokom kupanja u rekama, trenutak dovoljan da ishod bude fatalan: Iskusni ronilac apeluje na građane da budu oprezni i vode računa

Aktuelno

12:00

22 jul, 2024

Početkom jula Srbiju je obišla tragična vest da se mladić utopio u reci Drini kod Loznice i to tako što je šetao kroz reku i samo odjednom potonuo. Pretpostavlja se da ga je u dubinu uvukao vir sa kojim nije uspeo da se izbori pošto je bio neplivač. Da su reke izuzetno nepredvive i opasne potvrđuje i iskusni ronilac Bojan Drašković, koji i ovog leta apeluje na sve građane da paze gde se kupaju.

Komentari(0)

Loading