PROIZVOĐAČI STRAHUJU OD NISKIH CENA Malina dobro rodila, ali zbog slabijeg kvaliteta ove godine im nude samo 200 dinara za kilogram

08:00

Aktuelno 0

Malinari strahuju i od niske otkupne cene. Obeshrabrila ih je objava beogradske hladnjače "Lukowa" da će na dva otkupna mesta u Šapcu i Dragincu kilogram malina plaćati 200 dinara sa porezom

PROIZVOĐAČI STRAHUJU OD NISKIH CENA Malina dobro rodila, ali zbog slabijeg kvaliteta ove godine im nude samo 200 dinara za kilogram
FOTO:RINA

Prve maline se od juče beru u mačvanskom kraju gde su otvorena i otkupna mesta, a simobolične količine tek zrelog "cvenog zlata" se primaju bez poznate otkupne cene. Ovih dana se samo podbiraju prvi zreli plodovi, a prava velika berba bi, najavljuju, trebalo da krene za nekoliko dana.

- Malina je dobro rodila, ali su nepovoljne vremenske prilike uticale na slabiji kvalitet. Zbog čestih i obilnih kiša već sada ima buđavih plodova. Najavljuje se dosta kišnih dana do kraja meseca i to će se još više odraziti na kvalitet - kaže proizvođač iz Bogatića.

Malinari strahuju i od niske otkupne cene. Obeshrabrila ih je objava beogradske hladnjače "Lukowa" da će na dva otkupna mesta u Šapcu i Dragincu kilogram malina plaćati 200 dinara sa porezom.

- To je sramotno niska cena i ne znam od koga će je kupiti tako jeftino. Mislim da je to samo"probni balon" pred početak pune berbe u Mačvi gde malina prvo dozreva. Nas je, na sreću, obišao grad, za razliku od Zapadne Srbije gde će rod biti manji i ja verujem da će cena biti 300 dinara i da će rasti kako berba bude odmicala jer maline neće biti dovoljno - optimista je proizvođač iz okoline Šapca.

Poznavaoci prilika, međutim, nemaju dobre prognoze za malinare i ističu da bi cena od 200 dinara za kilogram mogla da bude maksimalna po kojoj će se prodavati ovogodišnji rod, piše Telegfaf.rs.

- Malina koja je prošle godine otkupljivana po 600 dinara, izvozi se po 260 do 280 dinara. Hladnjače su poslovale sa velikim gubicima, neke su i zatvorene, a velike količine prošlogodišnjeg roda još nisu isplaćene proizvođačima. Kada se sve uzme u obzir teško da otkupna cena može da bude viša od 200 dinara - naveo je izvor.

Despotovica

STREPELI OD POPLAVA U ovom gradu se uređuje korito reke i staze za šetnju

Aktuelno

16:00

16 maj, 2024

Gornji Milanovac - Reka Despotovica koja protiče kroz Gornji Milanovac u prošlosti je stanovnicima zadavala velike probleme, naročito usled priliva bujičnih voda sa Rudnika kada je neretko dolazilo do njenog izlivanja. Ružne slike poplava iz ovog dela Srbije konačno će postati prošlost jer je u planu potpuno uređenje rećnog korita, izgradnja dva brane na ulazu u Gornji Milanovac koje će maksimano smanjiti svaki rizik od poplava u budućnosti.

Malina

ZA BERBU CRVENOG ZLATA Oglasi za dnevnice od 4.000 dinara, smeštaj i hrana obezbeđeni! (FOTO)

Aktuelno

20:00

15 maj, 2024

Ivanjica - Iako se o otkupnoj ceni ali i rodu crvenog zlata u Srbiji još uvek polemiše, malinari ivanjičkog kraja su bez obzira na sve teškoće, već počeli da traže radnike. Oglasi za beračima već su preplavili društvene mreže i lokalne portale. Pronaći adekvatnu radnu snagu već godinama unazad nije nimalo lako, iako za nepunih mesec dana rada mogu dobro da zarade.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading