JMBG previše otkriva o nama – da li je došlo vreme da ga zameni lični broj

18:00

Aktuelno 0

Jedinstveni matični broj neponovljiva je oznaka svakog građanina u našoj zemlji već gotovo pola veka. Od 1976. kada je uveden dobijaju ga svi na rođenju. Previše otkriva, sve češće upozoravaju zaduženi za zaštitu ličnih podataka, a sve češće se čuju i ideje da bi ga trebalo zameniti nekim drugim, manje ličnim brojevima.

JMBG previše otkriva o nama – da li je došlo vreme da ga zameni lični broj
Shutterstock

Malo šta toliko govori o nama kao 13 cifara jedinstevnog matičnog broja. Iako bi trebalo da u njega uvid imaju samo institucije, često ga zatraže i oni koji na to nemaju pravo.

„Svako može znati kada ste rođeni, dan, mesto, godina, kada ste rođeni, kog ste pola, čak i koji ste upisani po redu u matičnim knjigama“, kaže Milan Marinović, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Ana Toskić Cvetinović iz organizacije „Partneri Srbija“ upozorava da sa matičnim brojem nekog lica možete da napravite lažna dokumenta, da osnujete firmu na tuđe ime, da pravite lažne identitete, kao i da je sada to posebno pojednostavljeno u onlajn svetu.

Zbog mogućih zloupotreba, ali i uskađivanja sa propisima Evropske unije, jugoslovenskog nasleđa – JMBG-a prva se odrekla Hrvatska. Zamenila ga je ličnim identifikacionim brojem 2009. godine.

„To je jedan dugotrajan proces. Hrvatska je u njemu bila preko 10 godina, uz sve pripreme i paralelnu upotrebu i matičnog broja i tog osobnog broja koji podrazumeva nasumičan red cifara, koji opet podrazumeva identifikaciju svakog pojedinca, ali ne ukazuje na lična svojstva“, objašnjava Toskić Cvetinovićeva, a piše RTS.

Poverenik za informacije od javnog značaja smatra da bi i Srbija trebalo da JMBG zameni ličnim brojem – bio bi bezbedniji, ali to, kaže, nije lak posao i podrazumeva dugo usklađivanja javne administracije.

Navodi i da je protekle godine dobio 400 pritužbi zbog kršenja zaštite podataka o ličnosti, a najveći broj odnosio na rad Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

Komentari(0)

Loading