MESTO U KOJE SE VRAĆA SVE VIŠE MLADIH Srpska opština u kojoj se roditelji sve češće odlučuju za treće dete jeste Čajetina

Lepote Srbije

12:00

Aktuelno 0

Dok iz brojnih manjih opština u unutrašnjosti Srbije mladi odlaze trbuhom za kruhom u potrazi za boljim životom, Čajetina prkosi tim statistikama.

MESTO U KOJE SE VRAĆA SVE VIŠE MLADIH Srpska opština u kojoj se roditelji sve češće odlučuju za treće dete jeste Čajetina
FOTO:RINA

Primetan je dolazak čitavih porodica i pojedinaca iz drugih mesta koji tu žele da grade budućnost svojih porodica i svoje dece, mlade majke u sve većem broju se odlučuju da ostanu na svojim ognjištima ili na imanjima svojih partnera upravo na teritoriji opštine Čajetina.

"Volela bih da istaknem da se samo od 2017. treće dete rađa u 15 od 20 slučajeva i da smo u 2022. imali čak 27-oro trećerođene dece. U vrtiću nije bilo mesta kada sam pre godinu dana želela da upišem svoje dete, a pola godine pre toga ga je bilo. Primetan je veliki broj ljudi koji na Zlatibor i kompletnu teritoriju opštine Čajetina dolaze zbog posla i opšteg kvaliteta života, a koji su doveli i svoje porodice, što je jako dobro. Upravo zato proširujemo vrtić, koji će već polovinom sledeće godine primiti nove stanare, naglasila je Bojana Božanić na konferneciji Mama kao stub Srbije.

MESTO U KOJE SE VRAĆA SVE VIŠE MLADIH Srpska opština u kojoj se roditelji sve češće odlučuju za treće dete jeste Čajetina FOTO:RINA
 

Opština Čajetina je od 2008. godine do sada otvorila šest vrtića u dosta udaljenim selima poput Sirogojna, Krive Reke ili Rožanstva, tako da majke mogu da pošalju decu pešice u školu. Takođe je organizovala besplatan prevoz za decu u svim mesnim zajednicama, a učestvuje i u prevozu srednjoškolaca do Užica, jer se tamo nalazi većina srednjih škola. Odbornici u lokalnoj skupštini su nedavno usvojili odluku da se uveća roditeljski dodatak, tako da će on od 1. januara naredne godine da iznosi 100 hiljada za prvo dete, 150 hiljada za drugo, i 200 hiljada dinara za treće i svako naredno rođeno dete. U okviru opštinskog budžeta opredeljeno je 300 hiljada dinara za vantelesnu oplodnju, ukoliko roditelji ne uspeju po osnovu korišćenja podsticaja od strane Republike. Opština Čajetina značajan broj aktivnosti usmerava u cilju podsticanja ženskog preduzetništva.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

„Finansijski podržavamo žensko preduzetništvo, ali i organizovanjem različitih programa edukacije, što ženama omogućava da se ekonomski osnaže, upravo tu gde su im i deca. U skladu sa tim, postoji dosta parova koji se u seoskim sredinama bave poljoprivrednim aktivnostima, pa smo organizovali mogućnost da od opštinskog poljoprivrednog preduzeća mogu da, pod povoljnim uslovima, iznajme svu neophodnu mehanizaciju. Organizovali smo otkup mleka i poljoprivrednih proizvoda od naših domaćina, čak i iz najudaljenijih sela. Trenutno se radi na osnivanju internata za srednjoškolce koji će svoju praksu moći da obavljaju u mnogobrojnim ugostiteljskim i smeštajnim objektima na Zlatiboru", dodala je Božanić.

U planu je da se na teritoriji opštine Čajetina već naredne godine izgradi prvi dnevni boravak za decu zaposlenih u jednom opštinskom javnom preduzeću, što će samo još više doprineti da pored zadovoljnih majki budu srećna i zadovoljna deca.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

BONUS VIDEO:

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Mnogi vozači greše: Znate li koji migavac se pali prilikom ulaska u kružni tok?

Aktuelno

19:00

17 maj, 2024

Kako se vozi u kružnom toku? Ko ima prednost u kružnom toku? Šta ako ulazni put ima jednu traku, kružni tok tri, a izlazni put dve trake? Da li onaj u unutrašnjoj traci kružnog toka ima prednost u odnosu na onoga u srednjoj ili spoljašnjoj traci kružnog toga, ima li pravo da ga „iseče“ i izađe gde poželi? I da li se, i zašto, daje migavac na kružnom toku? Većina vozača to ne radi.

Čačak

Nakon pola veka čekanja konačno dočekali rekonstrukciju ulice: Spas za 80 kuća u čačanskom naselju Ljubić, dvorišta i podrumi često su im bila pod vodom (FOTO)

Aktuelno

17:00

17 maj, 2024

Nakon skoro pola veka čekanja stanovnci ulice Savkovića kosa u čačanskom naselju Ljubić konačno su dočekali rekonstrukuciju prilaznog puta do njihovih kuća. Potpuno nova infrastruktura rešiće i dugogodišnji problem plavljenja dvorišta za oko 80 domaćinstava koja se ovde nalaze. Zoran Aćimović koji živi u Savkovića kosi, objašnjava da je ova rekonstrukcija od ogromnog značaja za sve meštane, jer su se mnoga domaćinstva nalazila ispod nivoa saobraćajnice, i uvek su nakon veliki kiša plavila dvorišta i podrumi.

Komentari(0)

Loading