ZAPALIO VATRU KAKO BI OTERAO ZMIJE SA IMANJA Deda sa Murtenice se osamdeset godina pridržava narodnog verovanja da se na Blagovesti može spasiti ove pošasti!

Izvor: rina.rs

12:56

Aktuelno 0

Danas su Blagovesti, dan kada se hrišćani prisećaju dolaska Arhangela Gavrila koji je Bogorodici javio vest da će roditi Sina Božjeg.

ZAPALIO VATRU KAKO BI OTERAO ZMIJE SA IMANJA Deda sa Murtenice se osamdeset godina pridržava narodnog verovanja da se na Blagovesti može spasiti ove pošasti!
Foto: Rina

 

Blagovesti spadaju u Bogorodične praznike, kada se žene mole za svoj porod odlazeći u crkve i manastire gde su ikone posvećene Blagovestima.

Na današnji praznik koji se svake godine obeležava 7.aprila, pre zore se pali vatra na seoskim brdima i dvorištima kako bi dim tog jutra po narodnom verovanju oterao zmije koje se na ovaj dan bude iz zimskog sna. Oduvek su se ljudi širom zapadne Srbije pridržavali ovog običaja kako bi spasili od otrovnica decu i ukućane. Radosav Ilić iz Negbine, kraj Nove Varoši iako hrabro gazi devetu deceniju života, jutros je pre sunca poranio da u svom dvorištu, kako običaji nalažu, upali vatru.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Ustao sam jutros rano, zapalio “bunjak” i iverje u dvorištu, jer to valja danas zbog zmija. Tako su nekada naši stari radili jer na današnji dan izlaze zmije. Imam 88 godina i uvek sam se pridržavao ovog običaja ali takođe vidim da i mlađe generacije pale vatru i čuvaju čeljad od zmijskog ujeda", priča Radosav.

Na Blagovesti ove godine na padinama Murtenice nema snega, ali kasni prolećni mraz svakog jutra nagoveštava da će snega biti još. Nakon sunčanih dana od jutros kiša gasi vatru koju su ovi gorštaci založili, dok jutrarnji vetar raznosi dim sa okolnih brda.

Osečina

Sve što je bajato to mi prija - ustajala čorba i trule voćke su na meniju: Milutin iz Osečine svetski fenomen, čovek preko 30 godina jede samo pokvarenu hranu i oseća se kao mladić

Aktuelno

21:00

1 decembar, 2025

Dok neko svoj jelovnik ne može zamisliti bez mesa, drugi svoju ishranu baziraju na voću i povrću. Međutim, kad je izbor hrane u pitanju Milutin iz Osečine je svetski fenomen. Naime, ovaj čovek više od trideset godina nije probao svežu hranu, njegov organizam traži bajat hleb, pokvaren pasulj ili ustajalu čorbu, dok su mu za dezert glavna poslastica trule voćke.

seosko domaćinstvo

Dobre ideje uvek dobro prolaze, vredne žene sa sela ne libe se da pokrenu svoj biznis: Dragana iz Dragačeva se bavi živinarstvom i sama je svoja gazdarica

Aktuelno

19:00

1 decembar, 2025

Vredna Dragačevka, Dragana Radosavljević iz Kotraže na najbolji način i na svom ličnom primeru pokazuje da žene, ukoliko to dovoljno žele mogu svoj biznis da pokrenu čak i u selu. Ona je odlučila da se bavi živanarstvom i uzgojem pilića, posla ne fali tokom čitavog dana, i skoro svih 365 dana u godini ali Dragana se ne žali jer biti sam svoj gazda sa sobom nosi veliki teret, ali i lepotu.

Komentari(0)

Loading