NISTE ZNALI NI DA POSTOJI Vodena kapija, naše arheološko blago, skoro pola veka zatrpano zbog pruge

Lepote Srbije

14:00

Aktuelno 0

Vodena kapija koja se nalazi na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave, ponovo je vidljiva nakon što je uklonjen pružni nasip u tom delu grada, koji je postavljen 1938. godine.

NISTE ZNALI NI DA POSTOJI Vodena kapija, naše arheološko blago, skoro pola veka zatrpano zbog pruge
Printscreen/Facebook

Posle više decenija „skrivanja” iza pružnog nasipa svetlo dana ponovo je ugledala Vodena kapija koja se nalazi na priobalnom bedemu Beogradske tvrđave. Istraživanja ovog arheološkog blaga započeo je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture u saradnji sa Arheološkim institutom – Beograd i JKP „Zelenilo – Beograd”, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

 

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Iskopavanja se, kako je rekao, obavljaju u okviru prve faze izgradnje linijskog parka, na potezu od Beton hale do Bastiona Svetog Jakova.

– Pojas priobalnih fortifikacija Beogradske tvrđave ostao je do sada najslabije istražen zbog pruge i visokih podzemnih voda. Utvrđivanje priobalne zone Beogradske tvrđave započeto je u prvim decenijama 15. veka, a svoju konačnu formu ova bedemska trasa dobila je sredinom 18. veka – rekao je Vesić.

On je istakao da se na jednoj od slika može videti kako je pružni nasip od 1938. godine gotovo zatvorio Vodenu kapiju.

Izvor: politika

srpsko srce johanovo

Nemac dobio srce Srbina sa Kosova i krenuo da pronađe njegovu porodicu i pomogne deci: Potresna istinita priča iz krvave 1999. godine biće prikazana na filmu, angažovana i dva Oskarovca

Aktuelno

10:00

18 april, 2024

Dramatična istinita i ratna priča sa Kosova i Metohije sada će biti prikazana i na filmksom platnu, i to po događajima opisanim u knjizi Vesellina Dželetovića „Srpsko srce Johanovo”. Ratnih godina Srbin je kidnapovan, a potom bio žrtva trgovine organima jer je usmrćen a njegovo srce prodato je u Nemačku. Nakon operacije, Nemac koji je dobio srpsko srce počeo da sanja neke čudne snove, neke nepoznate predele i ljude i želeo je da sazna ko je taj čovek zahvaljujući kome je živ i čije srce nosi. Dobio je informaciju da se radi o Srbinu sa Kosova i Metohije i on se uputio tamo kako bi pomogao porodici nastradalog čoveka, a čije srce je kucalo u njegovim grudima.

Komentari(0)

Loading