Izabrano je najbolje srpsko jelo: Ceo svet sada zna za ovo pecivo iz jugozapadne Srbije, a evo kako se pravi
Za najbolje srpsko jelo i pecivo na svetu izabrane su pazarske mantije. Evo kako se prave.
 
                                Prema ocenama na najpoznatijem kulinarskom sajtu "Tejstatlas", najbolje srpsko jelo nije ni pljeskavica ni sarma - već pazarske mantije.
Dosta se pričalo o novoj listi najgorih srpskih jela koju je objavio ovaj prestižni magazin, ispostavilo se da mnogi nisu ni znali šta je "živa pljeskavica". Međutim, i na listi najbolje ocenjenih srpskih jela ima iznenađenja.
Naime, na prvom mestu, kao ubedljivo najbolji srpski specijalitet, našle su se pazarske mantije, koje su, između ostalog, proglašene i za najbolje pecivo na svetu, ostavivši u senci čak i popularni burek.,
Pazarske mantije su srpsko jelo poreklom iz Novog Pazara. Ovo jelo po ukusu podseća na bosanski burek, ali je po obliku sasvim drugačije – oblikuje se u male kuglice koje se ređaju u tepsiju i peku zajedno.
Testo se prvo razvuče, premaže puterom, a zatim puni nadevom od mlevene junetine, soli, bibera, luka i malo ulja. Napunjeno testo se oblikuje u loptice, koje se ređaju u tepsiju, zatim peku, tradicionalno u starim pećima koje im daju jedinstveni ukus i miris. Mantije se obično prelivaju jogurtom i jedu dok su još vruće“, piše "Tejstatlas".
Na drugom mestu liste jela koje ne treba propustiti u Srbiji je nadaleko čuvena komplet lepinja, svojevremeno proglašena za najbolji doručak na svetu, a treći je – leskovački roštilj.
Kako napraviti pazarske mantije?
Sastojci za testo:
700g brašna
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2 kašike soli
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1 kašika ulja
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                400ml vode
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Fil:
500g mlevenog mesa
                                                                                            
                                                
                                                
                                                                                                                                                                                                                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1dl vode
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                300g crvenog luka
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                2 kašičice soli
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                1 kašičica bibera
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                ulje
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                maslac
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                voda
                                            
                                            
                                            
                                        
                                                                                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
                                            
                                            
                                            
                                        
                                    
                                                                                                                                
Priprema:
 
            DA LI SKRNAVITE PRAVOSLAVLJE AKO SLAVITE NOĆ VEŠTICA? Đakon Stevan šokirao odgovorom
Na mrežama je uvek "ratno stanje" između onih koji se gnušaju praznika veštica i onih kojima je to još jedan razlog za žurku.
 
            Sutra su Mitrovske zadušnice, a tri stvari se obavezno nose na groblje! Verovanje kaže da svako ko priđe GROBU...
U mnogim mestima postoji običaj da se na groblje iznosi hrana, koja se potom deli sa prisutnima, uz pominjanje za spas duše preminulih.
 
            Veliki bazen sa tribinama i mali za decu sa vodenim atrakcijama: Luksuzni kompleks gradi se u Kladovu, srpska Đenova postaje sve atraktivnija destinacija
Smeštena na obalama Dunava opština Kladovo ima mnogo toga da ponudi turistima, ali kako bi de dodatno pojačao turistički potencjijal i privukao još veći broj posetilaca u saradnji sa Ministarstvom turizma Republike Srbije, započela je izgradnja otvorenog bazenskog kompleksa.
 
            Dala deo svoje jetre kako bi spasila sina: Jelena je majka heroina iz Čačka, njen Marko nakon operacije u Turskoj sada se uspešno oporavlja
Da je najjači čovek na svetu majka dokazano je u mnogim primerima, jer upravo majkama nije teško da se ponekad i nadljudskim naporima bore za svoju decu. Jedan takav primer stiže i iz Čačka - majka Jelena Trnavac svom sinu Marku (12) donirala je deo jetre nakon što mu je dijagnostifikovana teška bolest.
 
            Zabrinjavajuće brojke, a ambulante u Novom Pazaru i Tutinu poluprazne: Vakcine stigle, ali građani ih izbegavaju
U Novom Pazaru i Tutinu u toku je sezonska vakcinacija protiv gripa, ali je, prema podacima Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar, iskorišćeno manje od polovine pristiglih doza. Lekari upozoravaju da je odziv građana izuzetno nizak i apeluju na stanovništvo da se odazove kako bi se sprečilo širenje respiratornih infekcija tokom jeseni i zime.
 
                 
            
Komentari(0)