NEOBIČNA PRIČA ČUVENE GLUMICE Srpkinji su govorili da nije dovoljno lepa za ulogu, a u sve se umešao i Josip Broz Tito

Lepote Srbije

17:00

Zanimljivosti 0

U svojoj bogatoj karijeri ostvarila je brojne role, a osvojila je gotovo sva priznanja. Glumila je u oko 40 filmova, a već za prvu ulogu "Gorki deo reke", nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli.

NEOBIČNA PRIČA ČUVENE GLUMICE Srpkinji su govorili da nije dovoljno lepa za ulogu, a u sve se umešao i Josip Broz Tito
Printscreen/Youtube

 

Publika Ružicu Sokić pamti po sjajnim ulogama "običnih žena", a kolege kao hrabru glumicu koja je bila sve, samo ne obična.

U svojoj bogatoj karijeri ostvarila je brojne role, a osvojila je gotovo sva priznanja. Glumila je u oko 40 filmova, a već za prvu ulogu "Gorki deo reke", nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Najveće uspehe ostvarila je kao pevačica u filmu "Kad budem mrtav i beo" i prostodušne uličarke u filmu "Žuta", za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom.

Previše si ružna

Malo pre nego što je ovenčana Zlatnom arenom, glumica se spremala da stane rame uz rame sa Ričardom Bartonom u filmu "Sutjetska". Sve je bilo spremno, a onda je usledio komentar kako nije dovoljno lepa.

- Kada su me izbacili zbog toga što sam bila toliko ružna, počela sam da ih pljujem po novinama jer sam bila nemoćna i nisam imala nikakav autoritet. A Tito je pratio sva dešavanja oko filma i verovatno je to negde pročitao. Sledeće godine kada sam dobila Zlatnu arenu u Puli za film "Žuta", on je svima čestitao na završnoj svečanosti, a kod mene se zadržao, uzeo me za ruke, pogledao u oči i rekao: Sokićka, mnogo si opasna - prisećala se glumica s osmehom.

Posledice

Ipak, iza tog stava opasne umetnice, isticala je da njen put nije bio lak, i mnoge će iznenaditi priznanje da se sve vreme borila s nedostatkom samopouzdanja. Srećom, bila je i dovoljno tvrdoglava.

- Moja nesigurnost bila je ogromna. A oni koji su imali svoje uticajne muževe i fanove, ponašali su se drugačije. Bili su sigurni da će, čak i ako upropaste predstavu, ipak dobiti sledeću ulogu. Ali, za nas koji nismo imali nikakvu podršku, to je bilo pitanje života i smrti. Stalno je bilo moram, a u umetnosti nema moranja jer je ona Božji dar. Važne su i okolnosti jer sam se ja, izgleda, sudbinski našla u tom vremenu, postala glumica crnog talasa i zapamćena sam po likovima tih žena sa dna, što sam teško prebolela.

Stidela sam se što se pokazujem u tako nepovoljnom svetlu, ali eto, to je negde obeležilo moju ličnost. Jer, kada bi me ljudi videli privatno, govorili su: "Jao, pa vi niste tako ružni i prosti!" Nije mi bilo lako da igram te uloge. Sećam se da sam kupila te cake po železničkim stanicama, čak i na Pigalu u Parizu kada sam skinula jednu uličarku i plasirala ono što je ona govorila u komadu Ljubomira Simovića "Čudo u Šarganu".

Mira Trailović nije mi dozvolila da stavim ćelavu periku zbog uloge, što sam silno želela, ali čim je posle premijere prestala da me kontroliše, ja sam je stavila. Tvrdoglavost me je mnogo koštala u životu, ali moja priroda je takva i uvek govorim istinu - otkrila je Ružica Sokić u jednom intervjuu.

Teška bolest

Legendarna glumica preminula je nekoliko dana nakon što je proslavila 79. rođendan, 19. decembra 2013. godine. Dugo se borila sa opakom bolešću koja ju je izjedala.

U njenu čast na današnji dan dodeljuje se nagrada Ružica Sokić za najbolju glumicu, a prošle godine je tu laskavu titulu ponela Kalina Kovačević.

Komentari(0)

Loading