Batiša iz Topole godinama skuplja stari novac, danas ima neverovatnu zbirku koja broji na desetine unikatnih primeraka
On ima milione i milijarde u svojoj kući
Kolekcionastvo je strast koju mogu da shvate samo oni koji se time bave. Batiša Ivović iz Topole jedan je od onih koji ima svoj hobi još iz detinjstva, a od njega decenijama ne odustaje. Bavi se sakupljanjem starog novca i kako kaže novčanice je prvo prikupljao od svojih predaka a onda su mu i prijatelji poklanjali, a nešto je novca ostalo i sa putovanja. Tako sada njegova zbirka starog novca broji na desetine primeraka od dvadesetih godina prošlog veka pa sve do danas.
- Prva novčanica je iz 1929. godine od sto dinara potom se tu nalazi većina novčanica iz godina koje su dolazile kasnije kako se smenjivao novac tako je ova zbirka i pravljena. Pored novčanica koje sam stalno dodavao ja sam odštampao i sve one novčanice koje su obeležile taj period uz detaljan opis izgleda, godinu kada je odštampana. Nešto novca je od prijatelja, rodjaka, nešto je ostalo u kući uglavnom su služile za igru kod dece a ja sam ih sačuvao od zaborava“, kaže Batiša Ivović za RINU.
On ističe da je na pripremi ove vredne zbirke novca radio petnaestak godina a pored novca on je sakupljao i značke, bonove, poštanske markice. U njegovoj kolekciji nalazi se i novac iz inostranstva.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
Možda vas zanima:
Groblje postalo tesno, nema više mesta za sahranjivanje: Alaramantan problem u Topoli, jedino rešenje jesu parcele u Ljuboselu
Groblje u Topoli, smešteno podno Oplenca postalo je tesno, jer su sva grobna mesta na parcelama popunjena. Zalaganjem zaposlenih u JKSP „Topola“ izvršeno je raščišćavanje i izgradnja grobnih mesta i na sporednim, zapuštenim površinama, kako bi se podmirile aktuelne potrebe.
Vino iz Topole već godinama se služi u biznis klasi na letu za Njujork: Dragan se vratio iz Kanade i posadio retku sortu grožđa u srpskoj Toskani (FOTO)
Predeo oko Topole i Oplenca od davnina je bio prepoznatljiv po uzgajanju kvalitetne vinove loze i vrhunskih vina. Pogodna umereno kontinentalna klima i specifična konfiguracija terena pogodovale su da se najstariji žitelji ovog kraja opredele za uzgajanje sortnih loza. Prvi zapisi o vinogradarstvu ovog područja potiču iz 1432. godine u putopisu Bertrandona de la Brokijera. Grožđe i vino i danas predstavljaju simbol svakog sela ove oblasti, stoga ovaj kraj s ponosom krasi titula prestonice srpskih čokota.
- Nešto novca je ostalo kad smo putovali iz Madjarske, Češke, Bugarske, Rumunije uvek sam se trudio da upotpunim kolekciju i sakupljaću dok sam živ“, naglašava ovaj zaljubljenik u stare novčanice.
Pored lepote izrade novca i kvaliteta papira Batiša naglašava da je novac pre rata imao veću vrednost nego sada. NJegova kolekcija je od velike vrednosti ali Batiša Naglašava da je nikada ne bi prodao.
- Sakupljao sam kako bi se nekada neko setio tih lepih stvari. Ovo nema cenu i sačuvaću da se nekada neko podseti starih vremena, ima Narodna Banka imam i ja i ostaje mojim naslednicima u amanet“, odlučno kaže ovaj kolekcionar.
Inače, dinar je 12. decembra 1873. postao zvanični srpski novac, donošenjem Zakona o kovanju srpske srebrne monete a od tada do danas pratilo ga je nekoliko uspona i padova.
VINO ZA SRCE Recept star preko 800 godina, o njemu je pisala i čuvena Marija Treben
Vino za srce, recept star preko 800 godina, pronađen je u starim spisima opatice i mističarke Hildegard von Bingen. Ova mističarka je živela 81. godinu i smatra se najsvestranijom i najučenijom ženom svog doba. Njeni recepti već vekovima prepisuju se i prenose sa kolena na koleno, a i danas njen lik srećemo u mnogim savremenim ordinacijama i bio-radnjama.
BRAK Nekada je sedma godina bila krizna, nećete verovati koja je sada
Sedma godina je uglavnom bio period kada nastupa nevera, bračna kriza a u zavisnosti od okolnosti i razvod braka. Posao, deca i svakodnevni životni problemi ispreče se između partnera i stvaraju sve dublje razlike među njima.
SOC OD KAFE ČINI ČUDA ZA CVEĆE: Ako se upotrebi na ovaj način, pospešuje rast biljaka i štiti ih od štetočina!
Ako bacate soc od kafe, pravite veliku grešku. Ukoliko se iskoristi na pravi način on može da preporodi cveće
Dogodilo se u manastiru Ostrog: Čuda svetog Vasilija!
Mnogi poklonici koji nisu u mogućnosti da dovedu svoje bolesnike ćivotu Svetitelja, donose njihovu odeću i ostavljaju je pod ćivot Svetitelja, da tu prenoći bar jednu noć. Pored odeće, donose i hranu, najčešće šećer, i postupaju na isti način
KAKO JE MOGLA Pročitajte priču koja stoji iza jedne od najslušanijih balada Jugoslavije
.Pesma “Jelena” grupe Bolero ima tajanstvenu i emotivnu priču iza sebe. Iako su mnogi mislili da je ova pesma posvećena nekoj devojci po imenu “Jelena”, istina je drugačija.
Komentari(0)