PRORICANJE BUDUĆNOSTI: Sredstva koja su se pokazala kao najbolja i najpreciznija

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

U ljudskoj je prirodi znatiželja vezana za buduće događaje. Vreme u kojem se živelo bez televizije, časopisa i interneta, živelo se u skladu sa prirodom.

PRORICANJE BUDUĆNOSTI: Sredstva koja su se pokazala kao najbolja i najpreciznija
Shutterstock

Upravo od prirode su se tražili odgovori na ključna pitanja o budućem životu neudatih i neoženjenih.

U raznim krajevima širom naše zemlje žive ljudi, vidovnjaci koji se bave gatanjem. Obično se koriste kafa, karte, ili pasulj i prikazuju se navodne veštine.

Oni koji nisu  vidoviti koriste čudno gatanje pomoću raznih srestava: najčešće je to, olovo, vosak, životinjska plećka, visak  ili proriču budućnost raznim vrstama karata. Ima nekoliko vrsta gatalačkih karata sa raznim  prizorima iz života koji prikazuju sreću ili nesreću.

Poznate su tarot karte koje dolaze iz vrlo daleke prošlosti i one pored osnovne funkcije meditiranja, služe i za gatanje. Tradicija gatanja postoji i u našim krajevima(duž Dunava), a neki od najstarijih zapisa potiču iz 6. veka.

Spaljivanje raznih žrtvenih stvari i životinja koje su namenjene  žrtvi, dolazilo se do raznih predviđanja. Gatanjem su se najviže bavile žene, i to one starije. Najčešće se gatalo pored ognjišta jer se verovalo da se dobri duhovi i demoni  skupljaju oko vatre i time pomaže u gatanju.

Najbolji je period punog meseca, pored praga kuće u prvi sumrak, pored bunara ili nekog izvora vode, u jutarnjim časovima u sredini šume, ili ponoć na raskršću.

Sve su to mesta gde obitavaju duhovi, demoni duše umrlih…Po verovanju gatanjem se mogu  promeniti neke stvari na gore i ne treba često gatati. Savremeno gatanje može biti i preko kristalne kugle gde gatalac dobija posebne vizije o budućim događajima.

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading