KAKO DA ZNATE DA LI SU JAJA SVEŽA? Uz 4 trika pravih domaćica nećete nikada pogrešiti

Lepote Srbije

20:00

Zanimljivosti 0

Uz ove trikove nema greške.

KAKO DA ZNATE DA LI SU JAJA SVEŽA? Uz 4 trika pravih domaćica nećete nikada pogrešiti
Shutterstock

 

Da biste bili sigurni da li su jaja sveža i sigurna za konzumaciju, možete proveriti ako testirate vodu, miris ili izgled.

Test vode

Jedna od najpopularnijih metoda za proveru stanja jaja je da ga stavite u čašu s vodom. Ako tone i leži vodoravno, sveže je, ali ako pluta, pokvareno je i ne sme se jesti. To je zato što gasovi unutar jaja vremenom izlaze kroz male pore unutar ljuske. Dakle, kako piše Metro, jaje postepeno gubi masu, što dovodi do plutanja.

Test mirisa

Ako niste sigurni kada ste kupili jaja, postoji lak način da proverite svežinu prema njihovom mirisu. Razbijte jaje u posudu i ako ispušta oštar miris sumpora, vreme je za smeće.

Test izgleda

Znaćete da li je jaje sveže gledajući boju i konzistenciju kada je sirovo. Ako primetite promenu boje u žumancu ili belancu, posebno ružičaste, plave, zelene ili crne mrlje, treba da bacite jaje.

Takođe, ako jaje ima napuklu ili sluzavu ljusku, to bi moglo da znači da je zagađeno bakterijama. Zapravo, jaje mora imati čvrst narandžasti ili žuti žumanac, a belanac biti gust, a ne preterano tečan. Ako je žumanac tečan, jaje bi moglo biti pokvareno.

Test tresenja

Iako može zvučati čudno, tresenje jaja takođe može pokazati da li su sveža. Ako čujete vodenasti zvuk nakon što ih protresete, to znači da su stara i da su se potencijalno pokvarila.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

 

Komentari(0)

Loading