Narodna verovanja: Evo zbog čega ne bi trebalo SEĆI HLEB NEDELJOM

Nekada se verovalo da hleb ne valja seći nedeljom

Narodna verovanja: Evo zbog čega ne bi trebalo SEĆI HLEB NEDELJOM
Shutterstock

Mnogobrojna srpska narodna verovanja uglavnom se odnose na svakodnevni život, a postoje i ona koja se tiču hrane i to jedne namirnice posebno.

Uglavnom sujeverja koja imaju veze sa hranom, najviše se tiču hleba. Zato, neki ljudi ne vole da seku hleb nedeljom nožem (ili da peru nož za hleb nedeljom), a drugi veruju da ako sečeš oba kraja hleba, to će „osloboditi đavola da leti po kući“, a prema evropskom sujeverju, hleb ne bi trebalo da bude spušten na sto, već da stoji uspravno jer u suprotnom donosi peh.

Jedno od neobičnijih verovanja je da ćete biti bogatiji ako pojedete sve mrvice sa stola, ali ovo nije jedino verovanje u vezi sa namirnicom koju svakodnevno konzumiramo.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Veruje se da mlade devojke treba da jedu okrajak hleba, jer će im to doneti miran život i svekrva će ih neizmerno voleti.

Za stolom nikako ne treba pevati. Ako muško peva, oženiće se ludom devojkom, a isto važi i za žene, pa će ih sudbina spojiti sa ludim čovekom.

Svađa se može naslutiti ako se ruke pri rukovanju četiri osobe ukrste, a voda se posipa za nekim ko je krenuo da obavi važan i težak posao.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Ukoliko volite predivne fotografije naše zemlje, zapratite našu Instagram stranicu.

BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading