UKAZALA JOJ SE SVETA PETKA NA PANJU Vekovima se veruje da žena sa crnim plaštom donosi spas

J. K.

19:21

Zanimljivosti 0

Jedna od najvećih pravoslavnih zaštitnica, Sveta Petka, prema verovanjima, mnogima je pomogla, pružila spas i onda kad je bilo najpotrebnije uslišila molitve

UKAZALA JOJ SE SVETA PETKA NA PANJU Vekovima se veruje da žena sa crnim plaštom donosi spas
Foto: Rina

 

Jedna od najvećih pravoslavnih zaštitnica, Sveta Petka, prema verovanjima, mnogima je pomogla, pružila spas i onda kad je bilo najpotrebnije uslišila molitve. Ali,  za ovu svetiteljku vezana je i legenda da se vernicima koji joj se mole ukazuje kao žena u crnom plaštu i tako predtavlja ili spas, ili kaznu.

Brojni su izlečeni svedočili o ovom neobičnom susretu, a najupečatljivija bila je priča jednog oficira JNA koji je zatečen na kolenima kod crkve posvećenoj Sveti Petki na Kalmegdanu. Kad su ga pitali kako tako slobodno ispoljava svoja verska osećanja, odgovorio je da je samo zahvaljujući ovoj crkvi i velikoj svetiteljki ostao živ. Kad ga je tokom Drugog svetskog rata napala nemačka patrola, sklonio se u malu crkvicu i tada mu se ukazala žena sa crnim plaštom i spasila ga.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Pola veka kasnije, i dalje se veruje u čudotvorne moći ove svetiteljke, a Svetlana Marković iz Topole smatra da joj se žena sa crnim plaštom ukazala na jednom od panjeva kad su u dvorištu svoje rodne kuće u selu Ratković sekli stari orah.

UKAZALA JOJ SE SVETA PETKA NA PANJU Vekovima se veruje da žena sa crnim plaštom donosi spas Foto: Rina
 

Bila je nedelja, dosta ljudi je išlo ka manastiru, a mi smo sekli taj orah. Žurili smo da rasklonimo sa puta odsečene grane i panjeve, i ja sam u žurbi dok sam prebacivala te panjeve na jednom od njih primetila detalj koji me je asocirao na Svetu Petku“, priča  Svetlana Marković.

Celo stablo oraha ima  crne šare na presecima, ali samo je na tom jednom mestu detalj takav, da je Svetlanu asocirao  na Petkovicu. Ona ističe, da se sa druge strane panja takođe nalazi crna mrlja, ali nije ista.

UKAZALA JOJ SE SVETA PETKA NA PANJU Vekovima se veruje da žena sa crnim plaštom donosi spas Foto: Rina
 

Verujem da je to neki Božji znak, jer ja imam sestru bliznakinju a naša devojačka slava je bila Sveta Petka. Moja sestra je veče uoči naše slave sanjala da joj se javio ženski glas koji joj je rekao ‘moli se’. Možda je i ovo neka poruka koju nama šalje Bog“, veruje Svetlana.

Stručnjaci objašnjavaju da su godovi uvek koncentrični krugovi, na taj način stablo raste i deblja se. Za pojave, kada se javi drugačiji oblik, ne postoje jasna objašnjenja, pretpostavlja se da je možda drvo imalo neku anomaliju pri razvoju.

Komentari(0)

Loading