U SVOJOJ KNJIZI PISAO O PODVIZIMA SRPSKE VOJSKE Francuski general sa oduševljenjem pisao o Srbima, jedna ulica u Beogradu nazvana po njemju!

J. K.

18:01

Zanimljivosti 0

Mondezir je bio počasni gost na otkrivanju Spomenika zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu, 11. novembra 1930. godine.

U SVOJOJ KNJIZI PISAO O PODVIZIMA SRPSKE VOJSKE Francuski general sa oduševljenjem pisao o Srbima, jedna ulica u Beogradu nazvana po njemju!
011info.rs

 

Žan Frederik Lucijen Pjaron de Mondezir  je bio francuski inžinjerijski divizijski general i profesor Više ratne škole Vojne akademije u Parizu, koji je tokom Prvog svetskog rata predvodio vojnu misiju na Krfu i organizovao evakuaciju i prihvat Srpske vojske nakon Albanske golgote.

Na početku rata 1914. godine, bio je komandant 30. pešadijske brigade... Do 10. decembra 1915. godine je bio na Zapadnom frontu, kada po naređenju maršala Žozefa Žofra odlazi za šefa vojne misije u Albaniji, gde je upućen sa zadatkom da organizuje evakuaciju i prihvat Srpske vojske nakon Albanske golgote. Iz tog vremena je ostavio svedočanstvo o poznanstvu sa regentom Aleksandrom Karađorđevićem:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

"Princu se divi i voli ga i poslednji njegov vojnik. Svi znaju da će ići da osvoje izgubljenu otadžbinu i, zbog toga, imaju najviši moral. Po mom mišljenju, Srpska vojska će biti biser Istočne vojske."

General de Mondezir je svoja ratna sećanja ostavio u knjizi "Albanska golgota - uspomene i ratne slike", koja je na srpskom jeziku objavljena 1936. i 2018. godine.

Na inicijativu Milovana Vitezovića, predsednika Udruženja književnika Srbije, Skupština grada Beograda je na svojoj sednici 25. jula 2019. godine, donela odluku da deo Ulice Tadeuša Košćuška od Pariske do Cara Dušana, ponese ime Ulica Pjarona de Mondezira.

 

 

Komentari(0)

Loading