PRAVI VESNIK PROLEĆA! Ako se u blizinu doseli neki zagađivač – nestaje bez traga (VIDEO)

Lepote Srbije

13:00

Zanimljivosti 0

Babino uvo, Sarcoscypha coccinea

PRAVI VESNIK PROLEĆA! Ako se u blizinu doseli neki zagađivač – nestaje bez traga (VIDEO)
Shutterstock

U ovo doba, u šumarcima ,podalje od gradova, možete sresti sićušnu, ali zbog jarko crvene boje uočljivu gljivu koja je pravi vesnik proleća – babino uvo.

Njen „šeširić“ zapravo više liči na plitku zdelicu ili čašicu, ima prečnik od samo 1,5 - 5 cm, te joj više pristaje naziv babino uvce, ili, možda engleski, elf cup, što će reći: patuljkova čaša, zbog veroavnja da šumski patuljci rano jutrom iz njih piju rosu.

Pojavljuje se čim se sneg otopi, a raste u senci, na trulim stablima i granama lešnika, bresta, hrasta, bukve, vrbe ili voćki, često skrivena lišćem ili usred mahovinaeod koje se i ne vidi njena kratka drščica (1-2 cm), te izviruje samo zdelica, iznutra jače obojena, a spolja nešto bleđa zbog bezbrojnih sićušnih „dlačica“.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Traži isključivo čista staništa: ako se u blizinu doseli nekakav zagađivač – nestaje bez traga.

Izvor: Fotografi prirode Srbije

Hajdučka česma

DOGODILO SE ČUDO Koncert Bijelog dugmeta kod Hajdučke česme se PAMTI I DANAS

Zanimljivosti

21:00

19 maj, 2024

Koncert kod Hajdučke česme je koncert najpopularnijeg rok sastava u Jugoslaviji — Bijelog dugmeta. Koncert je održan 28. avgusta 1977. godine u beogradskom parku Topčider, u blizini Hajdučke česme. Bio je to najveći rok koncert do tada održan na prostoru bivše Jugoslavije. Mnogi rok kritičari smatraju da takav muzički događaj, po svom značaju, atmosferi i velikoj energiji verovatno više nikada neće biti ponovljen.

Komentari(0)

Loading