PRVO HRANA ZA STOKU, PA ZA BOGATE Dositej Obradović doneo krompir u Srbiju

Lepote Srbije

19:30

Zanimljivosti 0

U početku Evropljani su krompir koristili kao hranu za stoku.

PRVO HRANA ZA STOKU, PA ZA BOGATE Dositej Obradović doneo krompir u Srbiju
Printscreen/Instagram

Krompir potiče iz južne Amerike, a u Evropu su ga doneli Španci pola veka nakon što je Kolumbo otkrio Novi Svet (1482). Razlog za toliko kašnjenje je taj što se krompir uzgajao u višim predelim Anda, pa potrajalo dok Španci nisu zašli u te krajeve.

U Francuskoj je dugo vladalo uverenje da krompir izaziva lepru, pa je francuski parlament zabranio da se krompir u toj zemlji čak i sadi.

Hrana za stoku, pa za bogate


Možda vas zanima:

Stav prema krompiru se promenio krajem 18. veka i to najviše zaslugom agronoma Antoana Augustina Parmentjea (1737-1813). Između ostalog, kaže jedna priča, Parmentje je proširio glas da je krompir zapravo rezervisan samo za bogate slojeve društva, te je čak organizovao straže koje su tobož čuvale bašte krompira.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Kako je u to vreme vladala i velika glad siromašan narod se osmelio pa je počeo da krade krompir. Nakon toga je otkrio da je ovo povrće zapravo odlična hrana, ali pažnju izaziva i cvet, pa su Luj XVI i Marija Antoaneta dolazili na dvorske balove zakićeni cvetom krompira.

PRVO HRANA ZA STOKU, PA ZA BOGATE Dositej Obradović doneo krompir u Srbiju Shutterstock
 

 

Dositej Obradović doneo krompir u Srbiju


U Banat i Bačku, krompir donose Nemci oko 1759. godine, a u tadašnju Srbiju doneo ga je Dositej Obradović. 

Naime, pošavši iz Zemuna o Karađorđevu ustaničku državu, Dositej je sa sobom poneo i džak krompira. To povrće pokazalo se kao izuzetno hranjivo, skoro uvek je uspevalo i širom Evrope već se pokazalo kao dobar način da se reši glad, pa je Dositej verovatno mislio da će dobro doći i Srbima.

 

 

„Međutim, ovde su ga dočekali na nož! O krompiru su se pričale strašne stvari, nazivali su ga i ‘đavoljom biljkom’ i niko nije hteo ‘ni za živu glavu’ da ga proba uključujući i političare, ‘popečitelje’ kojima je Dositej prvo pokazao ovo povrće“, rekla je Aleksandra Bogdanović.

Kako je objasnila, tek nakon što je sam, pred njima, pojeo bareni krompir i neki drugi ministri su se osmelili da ga probaju i, iako je u narodu još decenijama postojao otpor, tako je ovo povrće stiglo u Srbiju.

„Na tu temu, neko je zabeležio i duhovit aforizam – ‘Dositej je Srbima doneo krompir i prosvetiteljstvo. U narodu, krompir se odlično primio'“, rekla je Bogdanović.

Izvor: glasno.rs

 

Komentari(0)

Loading