DA LI JE LAZAREVA KLETVA MIT ILI ISTINA Ko ne dođe na boj na Kosovo — od ruke mu ništa ne rodilo

M. M.

11:00

Zanimljivosti 0

Priča o ova dva sela će vas zaintrigirati

DA LI JE LAZAREVA KLETVA MIT ILI ISTINA Ko ne dođe na boj na Kosovo — od ruke mu ništa ne rodilo
Shutterstock

Pred odlazak na boj na Kosovu knez Lazar je izgovorio čuvene reči kojima poziva Srbe u borbu. Lazareva kletva je ostala upamćena u narodu, da znaju šta će ih snaći ako se ne bore za odbranu svoje vere i imena.

"Ko ne dođe na boj na Kosovo — od ruke mu ništa ne rodilo: ni u polju bjelica pšenica, ni u brdu vinova lozica!"

Pored kletve koja se pominje u narodnim pesmama i legendama ostale su i kletve za pojedina sela i krajeva. Dve legende u selu Topola kraj Rekovca i selu Donja Mutnica kod Paraćina su najzanimljiviji.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Selo Topola je u vreme pred boj bilo veliko i bogato selo. Za borbu protiv Turaka iz Topole je trebalo da krene čak 700 konjanika, ali su pod opravdanjem da vojske već ima dovoljno meštani ovog sela izbegli Lazarev poziva, a na Kosovo je krenulo samo 7 konjanika. Danas je ovo selo gotovo opustelo, a njemu se nalazi samo 7 kuća u kojima ima života, meštani ovog sela povezuju da ih je stigla Lazareva kletva i da će u njihovom selu biti onoliko kuća koliko su konjanika dali na Kosovu.

 

 

Za selo Donja Mutnica kod Paraćina vezuje se slična legenda. Davno je Donja Mutnica bila poznata pod imenom Zlatica. Dosta istorijskih izvora i svedočenja potvrđuju prethodno ime ovog sela. Ime Mutnica selo je dobilo kada su odbili da idu na Kosovo, a knez Lazar ili neko od njegovih izaslanika koji su išli po Srbiji i skupljali vojsku, ih je prokleo rekavši „dabogda vam sve bilo mutno“.

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.
BONUS VIDEO:

Komentari(0)

Loading