NEVEROVATNA ATRAKCIJA Plutajuća ostrva Vlasinskog jezera su neotkriveni dragulj Srbije

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Vlasinsko jezero, koje je po veličini na drugom mestu u Srbiji, poseduje pravi prirodni dragulj – plutajuća ostrva.

Vlasinsko jezero
Shutterstock

Na Vlasinskom jezeru postoje specifična ostrva koja se nazivaju “plutajuća ostrva”. Ova ostrva su zapravo delovi kopna koji menjaju svoj položaj i “plutaju” po jezeru, nepričvršćena za dno. Nastala su od tresetnog materijala, proizvoda vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Njihove boje se razlivaju od svetlo sive do tamno plave, što pruža neponovljiv doživljaj.

Nastanak

Pre izgradnje jezera, Vlasinsko blato ili tresetište smatrano je najvećim tresetištem na Balkanu i jednim od najvećih u Evropi. Brze planinske reke koje danas čine njegove pritoke pune jezero vodom najboljeg kvaliteta. Jezero je veštačkog porekla i nastalo je izgradnjom brane pedesetih godina 20. veka na mestu gde je nekada bilo veliko tresište. Duboko je 35 metara i dužine 12 kilometara, a nalazi se na Vlasinskoj visoravni na 1.213 metara nadmorske visine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vlasinsko jezero Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta

Vlasinsko jezero je mesto izuzetne lepote i zanimljivog biljnog i životinjskog sveta. Okruženo je divnim planinskim predelima Čemernika i Vardenika. Na jezeru možete uživati u kupanju, sportovima na vodi i ribolovu. Bogato je ribom raznih vrsta, uključujući somove, šarane, grgeče i pastrmke. Pored toga, ovde se mogu posmatrati ptice i istraživati priroda.

Kulturno-istorijski spomenici

U neposrednoj blizini jezera nalaze se i značajni kulturno-istorijski spomenici, uključujući crkve u Božici, Klisuri i Crnoj Travi, kao i manastir u Palji. Osim odmora, posetioci mogu duhovno i kulturno upoznati Srbiju.

Vlasinsko jezero je pravo mesto za sve koji žele miran odmor daleko od gradske vreve, ovde će u miru moći da se dive prirodnim lepotama i prirodnom raritetu kao što su plutajuća ostrva.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/87909/savin-izvor-veruje-se-da-je-nastao-na-mestu-gde-svetitelj-udario-stapom-i-da-je-lekovit-a-pored-u-manastiru-pociva-mina-karadzic-foto/vest

 

 

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading