NEVEROVATNA ATRAKCIJA Plutajuća ostrva Vlasinskog jezera su neotkriveni dragulj Srbije

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

Vlasinsko jezero, koje je po veličini na drugom mestu u Srbiji, poseduje pravi prirodni dragulj – plutajuća ostrva.

Vlasinsko jezero
Shutterstock

Na Vlasinskom jezeru postoje specifična ostrva koja se nazivaju “plutajuća ostrva”. Ova ostrva su zapravo delovi kopna koji menjaju svoj položaj i “plutaju” po jezeru, nepričvršćena za dno. Nastala su od tresetnog materijala, proizvoda vekovnog raspadanja mahovina tresetnica. Njihove boje se razlivaju od svetlo sive do tamno plave, što pruža neponovljiv doživljaj.

Nastanak

Pre izgradnje jezera, Vlasinsko blato ili tresetište smatrano je najvećim tresetištem na Balkanu i jednim od najvećih u Evropi. Brze planinske reke koje danas čine njegove pritoke pune jezero vodom najboljeg kvaliteta. Jezero je veštačkog porekla i nastalo je izgradnjom brane pedesetih godina 20. veka na mestu gde je nekada bilo veliko tresište. Duboko je 35 metara i dužine 12 kilometara, a nalazi se na Vlasinskoj visoravni na 1.213 metara nadmorske visine.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Vlasinsko jezero Shutterstock

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta

Vlasinsko jezero je mesto izuzetne lepote i zanimljivog biljnog i životinjskog sveta. Okruženo je divnim planinskim predelima Čemernika i Vardenika. Na jezeru možete uživati u kupanju, sportovima na vodi i ribolovu. Bogato je ribom raznih vrsta, uključujući somove, šarane, grgeče i pastrmke. Pored toga, ovde se mogu posmatrati ptice i istraživati priroda.

Kulturno-istorijski spomenici

U neposrednoj blizini jezera nalaze se i značajni kulturno-istorijski spomenici, uključujući crkve u Božici, Klisuri i Crnoj Travi, kao i manastir u Palji. Osim odmora, posetioci mogu duhovno i kulturno upoznati Srbiju.

Vlasinsko jezero je pravo mesto za sve koji žele miran odmor daleko od gradske vreve, ovde će u miru moći da se dive prirodnim lepotama i prirodnom raritetu kao što su plutajuća ostrva.

Pročitajte još:

https://lepotesrbije.alo.rs/turizam/vesti/87909/savin-izvor-veruje-se-da-je-nastao-na-mestu-gde-svetitelj-udario-stapom-i-da-je-lekovit-a-pored-u-manastiru-pociva-mina-karadzic-foto/vest

 

 

terzića avlija

Kljove mamuta iz Save čuvaju se u ovom srpskom selu: Saša od svog domaćinstva u Zlakusi napravio jedinstven muzej i mali raj, obilaze ga naši đaci ali i Indonežani i Japanci

Turizam

10:00

25 jun, 2024

Ljubav prema selu, otadžbini i istoriji porodica Drndarević iz živopisnog sela Zlakusa kod Užica je spojila u jedno. Na taj način u jedno su spojili i ljubav i posao, jer se u njihovom etno-domaćinstvu u ovom selu nalazi prava riznica kulturno-istorijskog blaga. U nadaleko čuvenoj Terzića avliji u muzeju smestila se bogata zbirka eksponata počevši od Rimskog cartsva, preko vremena turske vladavine pa kneževine i kraljevine Srbije, sve do poslednje Jugoslavije.

Komentari(0)

Loading