PROČITAJTE KAKO Zasavica, zemlja koju su stvarali ZMAJEVI!

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Zasavica je zaista posebno prirodno blago Srbije, sa svojim jedinstvenim ekosistemom i bogatstvom biljnog i životinjskog sveta. Ako želite da istražite ovu oazu prirode, posetite je na samo 70-ak kilometara od Novog Sada. Možda ćete čak naići na tragove drevnih zmajeva koji su, kako se priča, nekada živeli ovde.

Zasavica
Printscreen/Youtube

 

Specijalni rezervat prirode Zasavica je prirodni rezervat stavljen pod zaštitu države od 1977. godine kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja. Ovaj rezervat se prostire u severnoj Mačvi na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Zasavici:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zasavica je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara. Nalazi se uz rečicu Zasavicu, koja je dugačka 33,1 km. Kroz ovaj rezervat teče i potok Batar, kanali Jovac i Prekopac, a postoji veza sa rekom Savom.

 

Ovo prelepo parče prirode je stanište za više stotina ptica, životinja i riba. U ovom rezervatu obitava i riba umbra, a od 2004. godine i porodice dabrova, koji su uništeni pre oko stotinak godina u celoj državi. Prirodnjački muzej iz Minhena darovao je 16 porodica dabrova koji su se dobro prilagodili u novoj sredini. Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce, a otkako se dabar vratio, održavaju se kampovi prirodnjaka iz Srbije i više zemalja Evrope.

Fosilno rečno korito: Zasavica je i naziv za napušteno rečno korito oko donje Drine. Nekada je bila korito Save, pa Drine, a danas je van hidrografske funkcije, tako da je fosilno rečno korito.

Priče kažu da su u ovim močvarnim predelima severne Mačve, kako navodi zasavica.org, oko 5.000 godina pre nove ere ljudi pravili aleje u močvari, odvodnjavali i navodnjavali mačvansko tlo. Tako su se menjali tokovi Save i plahovite Drine, stvarali se meandri, menjao se izgled predela. Vreme je prolazilo, a legende i mitovi su ostali da kazuju kako su džinovi stvarali ove neverovatne prirodne lepote, ili su to u stvari tragovi zmajeva, njihove loge, koje su zemlji donosile snagu i plodnost.

Prema keltskim kartama na Balkanu zmajevi su živeli na osam mesta, među kojima je upravo i ovo. Veruje se da su oni svojom snagom očuvali prirodu ovog kraja.

Priča se da na Zasavici i dan danas stanuju zmajevi. Pa, kako ih prepoznati? Kažu: „Odozdo je crn i rutav, a odozgo gladak i sjajan, baš kao vidra.“

Nedavno je na bari Zasavici nakon mnogo godina ponovo viđena vidra.

Ko zna, možda je to ipak bio zmaj…?

zlatibor

Prolećni safari oko Ribničkog jezera, a Gold gondola radi sat vremena duže: Zlatibor već rezervisan za praznike, turisti mogu da uživaju u brojnim sadržajima

Turizam

12:00

28 april, 2024

Jedna od najposećenijih destinacija u Srbiji za oredstojeće praznke, svakako će biti planina Zlatibor, a u prilog tome svedoči i to što su skoro svi smeštajni kapaciteti popunjeni i traži se krevet više. Spremna da primi goste, ali i obezbedi im nezaborvne momente svakako je i najduža Gold gondola.

gornja gorevnica

Ne bih ovaj pogled na Kablar menjao ni za pogled sa Ajfelovog tornja: Nastavnik muzike vratio se u rodno selo, Radovan u Gornjoj Gorevnici napravio pravi raj

Turizam

14:00

27 april, 2024

Gradsku vrevu i sivilo asfalta nastavnik muzike iz Čačka, Radovan Tanasijević, odlučio je da zemeni vedrim nebom i cvrkutom ptica. Vratio se u svoje rodno selo Gornju Gorevnicu i na imanju svojih predaka napravio pravi mali raj, za oči i za dušu. Na ognjištu je obnovio sve kao što je bilo nekad, kao što su to činili naši preci.

Komentari(0)

Loading