PROČITAJTE KAKO Zasavica, zemlja koju su stvarali ZMAJEVI!

Lepote Srbije

21:00

Turizam 0

Zasavica je zaista posebno prirodno blago Srbije, sa svojim jedinstvenim ekosistemom i bogatstvom biljnog i životinjskog sveta. Ako želite da istražite ovu oazu prirode, posetite je na samo 70-ak kilometara od Novog Sada. Možda ćete čak naići na tragove drevnih zmajeva koji su, kako se priča, nekada živeli ovde.

Zasavica
Printscreen/Youtube

 

Specijalni rezervat prirode Zasavica je prirodni rezervat stavljen pod zaštitu države od 1977. godine kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog značaja. Ovaj rezervat se prostire u severnoj Mačvi na teritorijama opština Sremska Mitrovica i Bogatić.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Zasavici:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Zasavica je močvarno područje sa poplavnim livadama i šumama površine 1825 hektara. Nalazi se uz rečicu Zasavicu, koja je dugačka 33,1 km. Kroz ovaj rezervat teče i potok Batar, kanali Jovac i Prekopac, a postoji veza sa rekom Savom.

 

Ovo prelepo parče prirode je stanište za više stotina ptica, životinja i riba. U ovom rezervatu obitava i riba umbra, a od 2004. godine i porodice dabrova, koji su uništeni pre oko stotinak godina u celoj državi. Prirodnjački muzej iz Minhena darovao je 16 porodica dabrova koji su se dobro prilagodili u novoj sredini. Na Zasavici je izgrađen objekat za posetioce, a otkako se dabar vratio, održavaju se kampovi prirodnjaka iz Srbije i više zemalja Evrope.

Fosilno rečno korito: Zasavica je i naziv za napušteno rečno korito oko donje Drine. Nekada je bila korito Save, pa Drine, a danas je van hidrografske funkcije, tako da je fosilno rečno korito.

Priče kažu da su u ovim močvarnim predelima severne Mačve, kako navodi zasavica.org, oko 5.000 godina pre nove ere ljudi pravili aleje u močvari, odvodnjavali i navodnjavali mačvansko tlo. Tako su se menjali tokovi Save i plahovite Drine, stvarali se meandri, menjao se izgled predela. Vreme je prolazilo, a legende i mitovi su ostali da kazuju kako su džinovi stvarali ove neverovatne prirodne lepote, ili su to u stvari tragovi zmajeva, njihove loge, koje su zemlji donosile snagu i plodnost.

Prema keltskim kartama na Balkanu zmajevi su živeli na osam mesta, među kojima je upravo i ovo. Veruje se da su oni svojom snagom očuvali prirodu ovog kraja.

Priča se da na Zasavici i dan danas stanuju zmajevi. Pa, kako ih prepoznati? Kažu: „Odozdo je crn i rutav, a odozgo gladak i sjajan, baš kao vidra.“

Nedavno je na bari Zasavici nakon mnogo godina ponovo viđena vidra.

Ko zna, možda je to ipak bio zmaj…?

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Na 100 km od Beograda čeka vas oaza: Kupanje u pijaćoj vodi i staze u šumi zbog kojih ćete zaboraviti da je napolju vrelo

Turizam

11:00

17 jul, 2024

Na samo 100 kilometara od Beograda nalazi se Valjevo, a kada od Valjeva produžite još malo ka manastiru Ćelije vreme je da isključite motor, uzmete ranac i krenete u provod i na kupanje. Jer, baš ispod manastira nalazi se reka Gradac. Planinska reka sa vodom toliko čistom da možete da je pijete, ušuškana u šumu je pravi izbor ako ne želite da osetite vrelinu.

Komentari(0)

Loading