I NAŠA ZEMLJA IMA SVOJE MALDIVE Zbog svojih lepota nije samo usputna, već i krajnja destinacija za odmor

J. K.

18:04

Turizam 0

Zlatarsko jezero ili jezero Kokin Brod je veštačko jezero u dolini Uvca. Nalazi se između planina Zlatara na jugo-zapadu i Murtenice na severo-istoku, udaljeno 10-15km od Nove Varoši. Jezero ima površinu od 7,25 km², a dugačko je od 15 km do 23km.

I NAŠA ZEMLJA IMA SVOJE MALDIVE Zbog svojih lepota nije samo usputna, već i krajnja destinacija za odmor
Shutterstock

 

S obzirom na to da se nalazi pored puta Beograd-Crnogorsko primorje, turistički položaj jezera je izuzetan – ovde će zastati da se odmore i naprave predah od puta mnogi koji prolaze ovom trasom. Međutim, jezero zbog svojih lepota nije samo usputna stanica mnogima već i krajnja destinacija za odmor. Možda još veću lepotu i primamljivost ovog jezera čine plaže koje su divlje; na taj način svi istinski zaljubljenici u prirodu u potpunosti će uživati u ovom prekrasnom mestu koje iako je postalo popularna turistička destinacija nije promenilo svoju suštinu.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Nastalo je 60-ih godina izgradnjom hidroelektrane koja je pregradila reku Uvac kod Kokinog Broda. Brana elektrane je najveća zemljana brana izgrađena u Evropi, visoka 83m i duga 1264m a nivo jezera zbog nje varira i do 45m.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by reflektor.rs (@reflektor.rs)

Okolina Zlatarskog jezera prirodno je stanište beloglavog supa. Rezervat beloglavog supa je nešto po čemu je Zlatarsko jezero najviše i poznato, i ako ga pored toga krase i mnoge druge neverovatne zanimljivosti i prirodne lepote koje će Vam oduzeti dah.

Iako je treće jezero u Srbiji po veličini, Zlatarsko jezero ipak ima neslavnu prošlost.

Ovo veštačko jezero je nastalo 60-ih godina prošloga veka, kada je potopljeno celo jedno naseljeno mesto.

U tadašnjem Kokinom Brodu se nalazilo sve ono što je treba da ima jedno selo. Osim škole, bila je tu i pošta, zatim pekara i dve prodavnice, policijska stanica, kao i stadion, pa čak i hotel i pozorište. Bile su tu, naravno, i kuće meštana Kokinog broda, ali i groblje.

 

Zlatarsko jezero na mapi: 

Zlatar

BIČE PREDIVNO Ova srpska planina će dobiti čak pet botaničkih bašta, posetioci će uživati u novim sadržajima!

Turizam

20:00

20 maj, 2024

Nova Varoš – Ove sedmice na planini Zlatar započete su aktivnosti na uspostavljanju pet botaničkih bašta lekovitog bilja u okviru projekta „Zajedničke akcije za razvoj ruralnog turizma”. U saradnji sa poznatim narodnim travarom Momčilom Antonijevićem određene su lokacije najpodesnije za uspostavljanje mini botaničkih bašta, a cilj ovog projekta jeste da se posetiocima ove planine približi svet lekovitog bilja koji na njoj raste.

Komentari(0)

Loading