KAJAKAŠKA OAZA U BEOGRADSKOM NASELJU Mesto gde su kajakaši i pecaroši stvorili mali raj za beg od gradske verve! (FOTO) (VIDEO)

J. K.

11:11

Turizam 0

Ako pitate meštane beogradske opštine Borče, na kojoj reci se nalazi njihovo naselje, odgovor će biti - Vizelj.

KAJAKAŠKA OAZA U BEOGRADSKOM NASELJU Mesto gde su kajakaši i pecaroši stvorili mali raj za beg od gradske verve! (FOTO) (VIDEO)
Wikipedia

 

Nekada reka duga 30-tak kilometara, a danas više kanal, izvire kod Padinske skele i teče kroz Pančevački rit do ušća u Dunav.

Generacijama unazad, ovo je bilo mesto na kome su kajakaši i pecaroši stvorili svoj pravi mali raj. Na njemu su jedno vreme vežbale sestre Nikolina i Olivera Molodovan, zbog čijeg je apela da se kanal napokon uredi, Vizelj i postao poznat široj javnosti.

 

 

Iako je kanal i dalje u stalnoj opasnosti zbog izlivanja otpadnih voda okolnih poljoprivrednih gazdinstava i fabrika, u prethodnoj deceniji se ipak nešto i radilo.

Na obali Vizelja sagrađen je novi stadion BSK Borča, krenulo se sa uređenjem i pošumljavanjem obale, obnovljeni su vezovi za kajak, a vratili su se i pecaroši i tradicionalna takmičenja i pecanju i spremanju ribljeg kotlića. Još jedna od novina je i povratak labudova koji već nekoliko godina borave na kanalu i privlače pažnju šetača, trkača i biciklista.

Borča na mapi: 

 

 

 

 

 

BONUS VIDEO: 

 

 

(Izvor: 011info.com)

Komentari(0)

Loading