JEDNA OD NAJSTARIJIH BANJA U SRBIJI Danas predstavlja jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta, sa čak 6 termalnih izvora

J. K.

19:11

Turizam 0

Ribarska banja je naselje ušuškano na obroncima planine Jastrebac, sa samo 280 stanovnika po poslednjem popisu. Pripada Rasinskom okrugu, a od grada Kruševca je udaljena oko 34km.

JEDNA OD NAJSTARIJIH BANJA U SRBIJI  Danas predstavlja jedno od najpoznatijih klimatskih lečilišta, sa čak 6 termalnih izvora
Shutterstock

 

Njene lekovite izvore su prvi otkrili Rimljani i to sasvim slučajno. Nekoliko njihovih vojnika je nakon par dana odmaranja na ovom tlu, uz kupanje i korišćenje lekovite vode, shvatilo da se oseća odlično i preporođeno.

Prvo kupatilo je, po nekim istorijskim istraživanjima, napravljeno u doba Carice Milice koja je baš u ovoj banji negovala svoju lepotu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Naravno, u svoje vreme su i Turci bili očarani lekovitim izvorima ovog tla, pa su i sami izgradili veliki hamam, u kojem su uživali samo oni najbogatiji.

Nakon dugih 500 godina, tačnije 1852.g, banju je posetio Aleksandar Karađorđević, koji je naredio izgradnju novog, u to vreme modernijeg kupatila, a samo dve godine kasnije, banja je dobila svog prvog doktora.

Nažalost, krajem 19.veka je porušeno skoro sve, ali je vrlo brzo i obnovljeno. Ponovno interesovanje za banju, njen razvoj i izgradnju mnogobrojnih objekata, javlja se za vreme kralja Petra I Karađorđevića.

Možda ste se nekada zapitali zašto se zove bas Ribarska banja? Za nastanak imena, vezuje se jedna veoma zanimljiva priča. Naime, ovde su ribari za kneza Lazara pecali ribu, najčešće pastrmku, za koju se smatralo da je najkvalitetnija i najukusnija.

Šta se leči u Ribarskoj banji?

Samo lečenje, vežbe, terapija i dijagnostika se odvija u njihovoj Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju. Ovde se leče skoro sva koštana oboljenja, sva tri oblika reumatizma, deformacije kičmenog stuba, povrede zglobova, hemiplegije, hemipareze…

Nakon operacija na kostima ili stanja nakon koštanih preloma, doktori će vam najčešće preporučiti Ribarsku banju kao idealno mesto za vaš oporavak.

S obzirom na to da se banja nalazi na nadmorskoj visini od 540m, okružena gustim šumama, prijatne subplaninske klime i svežeg vazduha, preporučuje se i nekim pacijentima sa lakšim plućnim problemima.

U banji se nalazi čak šest termalnih izvora sumporovite lekovite vode od kojih najtopliji dostiže temperature neverovatnih 42°C. U ostalim se temperature kreće od 25°C do 37 °C. Jedini izvor sa hladnijom vodom od oko 16°C se koristi za piće na ovom području.

Ribarska Banja na mapi:

 

 

 

 

(Izvor: turizamiputovanje.com)

Komentari(0)

Loading