PO DIMENZIJAMA SKROMNA SVETINJA Prelep i ukrašen manastir koji je upečatljiv po velikoj rozeti

M. M.

13:00

Turizam 0

Manastir Naupara pripada Eparhiji kruševačkoj Srpske pravoslavne crkve. Izgrađen je u Moravskom stilu, krajem 14. veka. Danas se nalazi u istoimenom selu na obali Rasine, kod Kruševca.

PO DIMENZIJAMA SKROMNA SVETINJA Prelep i ukrašen manastir koji je upečatljiv po velikoj rozeti
Printscreen

Današnja manastirska crkva spada među najstarije primerke Moravskog stila i podignuta je tokom osme decenije 14. veka. Prvobitno je napravljena kao pridvorna crkva nekog lokalnog vlastelina, da bi kasnije bila pretvorena u manastir.

Knez Lazar je, u jednoj povelji iz 1382. godine koju je izdao monahu Doroteju, pominje kao deo vlastelinstva manastira Drenče, kod Aleksandrovca. Manastirska crkva je obnovljena 1835. godine, po volji kneza Miloša Obrenovića. Obnovili su ga iznova te godine braća Stojan Simić i Aleksa Simić, o čemu postoji zapis nad zapadnim crkvenim vratima.

Manastirska crkva, posvećena Bogorodici, ima osnovu trikonhosa, sažetog tipa, sa kupolom nad naosom i kulom zvonarom nad narteksom. Gornji deo njene fasade ukrašen je kamenom dekorativnom plastikom, među kojom se, svojom lepotom i monumentalnošću, ističe kamena rozeta na njenoj zapadnoj fasadi, a za ulepšavanje fasada korišćene su i slikarske tehnike.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Hristos Pantokrator bio je naslikan na svodu kupole, po kojoj bili prikazani jevanđelisti i biblijski proroci. Ciklus Velikih praznika naslikan je u zonama ispod kupole, na svodovima bočnih apsida, drugim svodovima i prostoru ispod same kupole, dok su u prvoj zoni južne apside prikazani sveti ratnici.

 

  Printscreen

 

 

 

Komentari(0)

Loading