PRVI MUZEJ OVAKVE VRSTE NA BALKANU Nezaobilazna destinacija turista otvorena 29. aprila 2008. godine (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

29.04.2008 —Otvoren Muzej voštanih figura u Jagodini, prvi otvoren muzej ovakve vrste u Srbiji, prvi i jedini u Srbiji i na Balkanu, 6. u Evropi i 124. u svetu.

PRVI MUZEJ OVAKVE VRSTE NA BALKANU Nezaobilazna destinacija turista otvorena 29. aprila 2008. godine (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Muzej voštanih figura u Jagodini radi svakog dana od 9 do 20 sati. Muzej je otvoren i vikendom i praznicima.

„Nove u kolekciji su figure Novaka Đokovića, Vuka Bojovića i Vladimira Putina. Trenutno se radi novi lik Novaka Đokovića, jer smo procenili da je postojeći loše urađen. Vajari Zoran Ivanović i Branislav Crvenković istinski su majstori svog posla. Oni su radili Vuka i Putina, a likovi su urađeni, kako naš narod kaže, „samo što ne progovore“ kažu u Turističkoj organizaciji grada.

Muzej voštanih figura nalazi se u Turističkom kompleksu Đurđevo brdo i trenutno zapošljava 8 stručnih radnika i saradnika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Muzej je jedan od šest muzeja na evropskom kontinentu, a prvi u Srbiji sa likovima iz srpske istorije od Svetog Save do Vojislava Koštunice i Vlade Divca.

 

 

Osoba koja je zaslužna za otvaranje ovog zdanja je beogradski profesor Vladimir Tomčić, koji je i poklonio figure muzeju. Za čuvenu "Livnicu Jeremić" među brojnim drugim vajarima rade i braća Radović, Svetomir i Svetozar, koji su zaduženi i za izradu većine figura izloženih u jagodinskom muzeju. Ono, po čemu su ova dva umetnika, odnosno njihova porodična radionica poznati, osim voštanih figura svakako je i spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Lapovu, spomenik serdaru Janku Vukotiću u Mojkovcu u Crnoj Gori, kao i nadaleko čuveni beogradski spomenik "Večna vatra", koji je postavljen u "Parku mira" 2000. godine. Radionica braće Radović iz Beograda je izradila većinu izloženih voštanih figura, mada su u poslednje vreme za izradu eksponata angažovani i drugi vajari, a među njima svakako treba pomenuti i Branislava Crvenkovića i Zorana Ivanovića, koji su takođe iz Beograda.

Muzej voštanih figura prostire se na 450 m2 i ima 31 figura u stalnoj postavci.

 

 

Izvor: vikipedija, gost, agentnekretnine

ovčar banja

Ruku nisam mogla da pomeram, ovde sam se oporavila: Lekovite vode u Ovčar Banji, smeštena na sat i po od Beograda u prelepom delu Srbije

Turizam

11:00

19 april, 2024

Ovčar Banja pored aktivnog odmora, uživanja u prirodi i zelenom pogledu, turistima pruža i lek u sastavu njenih termalnih voda koje prolaze kroz vulkanske stene, nepromenljivog sastava sa stalnim temperaturama. Dugo je čuvena voda Ovčar Banje lečila reumatske tegobe brojnim turistima, nakon decenije, ponovo je vratila svoju svrhu u vidu zdravlja.

Resavska pećina

RESAVSKA PEĆINA Lepotica okićena nakitom starim 45 MILIONA GODINA! Idealna za posetu u toku predstojećih praznika

Turizam

17:00

18 april, 2024

Resavska pećina je zaštićeni spomenik prirode i svrstava se u zaštićeno područje prve kategorije (prirodna dobra nacionalnog značaja). Resavska (Divljakovačka) pećina je pećina u centralnoj Srbiji na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu Babina glava, na obodu kraškog polja Divljakovac, kod sela Jelovac. Spada među najveće i najlepše pećine u Srbiji. Duga je 4,5 km.

Komentari(0)

Loading