PRVI MUZEJ OVAKVE VRSTE NA BALKANU Nezaobilazna destinacija turista otvorena 29. aprila 2008. godine (VIDEO)

Lepote Srbije

19:00

Turizam 0

29.04.2008 —Otvoren Muzej voštanih figura u Jagodini, prvi otvoren muzej ovakve vrste u Srbiji, prvi i jedini u Srbiji i na Balkanu, 6. u Evropi i 124. u svetu.

PRVI MUZEJ OVAKVE VRSTE NA BALKANU Nezaobilazna destinacija turista otvorena 29. aprila 2008. godine (VIDEO)
Printscreen/Youtube

Muzej voštanih figura u Jagodini radi svakog dana od 9 do 20 sati. Muzej je otvoren i vikendom i praznicima.

„Nove u kolekciji su figure Novaka Đokovića, Vuka Bojovića i Vladimira Putina. Trenutno se radi novi lik Novaka Đokovića, jer smo procenili da je postojeći loše urađen. Vajari Zoran Ivanović i Branislav Crvenković istinski su majstori svog posla. Oni su radili Vuka i Putina, a likovi su urađeni, kako naš narod kaže, „samo što ne progovore“ kažu u Turističkoj organizaciji grada.

Muzej voštanih figura nalazi se u Turističkom kompleksu Đurđevo brdo i trenutno zapošljava 8 stručnih radnika i saradnika.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Muzej je jedan od šest muzeja na evropskom kontinentu, a prvi u Srbiji sa likovima iz srpske istorije od Svetog Save do Vojislava Koštunice i Vlade Divca.

 

 

Osoba koja je zaslužna za otvaranje ovog zdanja je beogradski profesor Vladimir Tomčić, koji je i poklonio figure muzeju. Za čuvenu "Livnicu Jeremić" među brojnim drugim vajarima rade i braća Radović, Svetomir i Svetozar, koji su zaduženi i za izradu većine figura izloženih u jagodinskom muzeju. Ono, po čemu su ova dva umetnika, odnosno njihova porodična radionica poznati, osim voštanih figura svakako je i spomenik kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću u Lapovu, spomenik serdaru Janku Vukotiću u Mojkovcu u Crnoj Gori, kao i nadaleko čuveni beogradski spomenik "Večna vatra", koji je postavljen u "Parku mira" 2000. godine. Radionica braće Radović iz Beograda je izradila većinu izloženih voštanih figura, mada su u poslednje vreme za izradu eksponata angažovani i drugi vajari, a među njima svakako treba pomenuti i Branislava Crvenkovića i Zorana Ivanovića, koji su takođe iz Beograda.

Muzej voštanih figura prostire se na 450 m2 i ima 31 figura u stalnoj postavci.

 

 

Izvor: vikipedija, gost, agentnekretnine

Komentari(0)

Loading