PRAVO BLAGO U DUBINAMA ZEMLJE Jedan domaćin u Arilju ubacio toplotne pumpe i tako greje čitavu kuću (FOTO)

Lepote Srbije

10:03

Turizam 0

Nije novost da je tlo u Srbiji izuzetno plodnosno, ali i vrlo bogato mineralnim izvorima.

PRAVO BLAGO U DUBINAMA ZEMLJE Jedan domaćin u Arilju ubacio toplotne pumpe i tako greje čitavu kuću (FOTO)
Foto: Rina

 

Poljoprivrednik iz Čačka je okopavajući imanje sasvim slučajno pronašao izvor vode izuzetne PH vrednosti, a prema rečima jednog od retkih rašljara u našoj zemlji, Rada Đurakića to nije toliko retka pojava. U svojoj višedecenijskoj karijeri često se susretao sa izvorima minerlane vode dok je pokušao da pomogne ljudima i odredi mesto gde bi trebalo da kopaju bunar.

"Onaj ko ima sreće može naći mineralnu vodu u svom domaćinstvu, ja sam određivao podzemne vode u Banji Vrujci jednoj porodici u blizini fabrike gde su kopali arterijske bunare i pronašao na 37 metru, takođe visoke PH vrednosti. Jednom domaćinu u Arilju takođe pronašao sam podzemne žile kisele vode, gde je ubacio toplotne pumpe na 39 metru i sada uz pomoć toga greje kuću i sve pomoćne objekte. U Čačku ima tih nekoliko čvorišta gde se mogu pronaći, recimo u industrijskoj zoni gde su bušili ljudi i do 200 metara, a ja sam im našao žilu hiljadu litara u minuti", kazao je Rade Đurakić.

Gde treba kopati bunare Rade određuje pomoću drvenih rašlji, bakarnih žica, trožilnim kablovima. Najbolje su se pokazale bakarne žice koje ga, kako kaže, do sada nikada nisu izneverile, a kada se ukrste i pokažu tok vode, tu greške nema, voda se tu sigurno nalazi. Ali, da rašljar ne služi samo za pronalaženje podzemnih voda koje mogu biti opasne po zdravlje, Rade je mnogima određivao raspored u sobama, i savetovao kako da neutrališu negativnu energiju.

"Vodili su me na peti sprat gde dete nije moglo da spava, imalo problem sa nesanicom, rekao sam ima da pomere krevet ili da postave asuru, i gde nema podzemnih voda to će pomoći da neutrališe negativnu energiju, i bolje će spavati", zaključio je Rade.

Kažu da se podzemne vode mogu naći i posmatranjem prirode, tamo gde ima vegetacije, rupa koje su kopale životinje ili rojevi mušica, siguran su znak da ispod površine ima vode.

Komentari(0)

Loading