PRIZORI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA Najhrabriji se uz pomoć kanapa i sajli spustili niz zaleđene slapove i ledenice visoke preko 20 metara (FOTO)

J. K.

15:01

Turizam 0

Kada je Bog delio lepote Srbiji, po svoj prilici najviše se zadržao na upravo na zapadu, brojni su prirodni fenomeni koji dovode turiste u kolonama kako bi se divili njihovim pojavama ali ujedno i ostavili nezabeležen utisak.

PRIZORI KOJI LEDE KRV U ŽILAMA Najhrabriji se uz pomoć kanapa i sajli spustili niz zaleđene slapove i ledenice visoke preko 20 metara (FOTO)
Foto: Rina

 

Jedan od takvih je i vodopad Sopotnice, na istoimenoj planini kod Prijepolja, koji ne samo što pleni svojom lepotom u letnjem periodu, već i one najhrabrije izaziva da se tokom zimskog vremena, spuste kanapima i sajlama niz zaleđene slapove i ledenice visoke i po nekoliko metara.

"Mi u zimskom periodu kao rafting klub slabije imamo aktivnosti na divljim rekama, to vreme smo iskoristili da održavamo fizičku kondiciju i spremnost za Svetskog prvenstvo u kajaku. Odlučili smo se da to budu vodopadi Sopotnice, jer predstavljaju sklop izazova, adrenalina, savlađivanje sopstenih strahova. Videti ovaj prirodni fenomene u leto i zimu potpnuno su različiti. Spusti preko zaleđenih slapova stvarno su nestvarni, ali moram da napomenem da rizik u ovakvim uslovima sveden je na mimimum, jer se pre svega proverava oprema sa kojom radite, dobrim sidrištima, specijalnim odelom i profesionalnim sajlama i kada to prebrodite za vas granice ne postoje", kazao je Dejan Puzović, predednik rafting klupa "Eko Lim".

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Već dvanaest godina ljubitelji adrenalinsko-ekstremnog sporta iz Priboja, odvažili su se da svaku reku na našim prostorima ukrote i savladaju sve njene valove kada je nemirna i drska. Brojne su medalje koje krase raftere "Eko Lima" u muškoj i ženskoj kategoriji.

"Svi naši članovi moraju da prođu obuke za gotovo sve eksremne sportove, od alpinizma, hikinga i ono što je naša dodatna ahtivnost, jeste obezbeđivanje manifestacija gde svoje timove kako u reci tako i na obalu, i mnoge posetioce i ljubitelje reke edukujemo da poštuju pravila i na bezbedan način turisti poštuju apsket sigurnosti i bezbedonosti. Naš ženski tim je osvajač svetkih nagrada u kajaku i raftingu, kao i muška ekipa koji je Evropski prvak u disciplinama na vodi. Ne želimo da na ovom već naši treninzi traju preko cele godine i naša jedna ekipa je trenutno na Staroj planini gde pohađaju časove ekstromnog alpinizma", dodao je Puzović.

Vodopadi nastaju od reke Sopotnice koja sa više stalnih i povremenih vrela formira tokove. Oni se njapre spajaju, zatim razdvajaju i formiraju seriju vodopada. Postoji mnogo kaskada slapova koji stvaraju neverovatnu sliku, kao da ste pred vratima raja. Najveći vodopad je visine oko 25 metara, a reka prelazi preko osam bigrenih terasa u svom gornjem toku.

Selo Sopotnica nalazi se na 20 kilometara od Prijepolja, a istoimena reka oduvek je bila izvor života. Na njenim obalama već decenijama unazad žitelji su podizali vodenice, koje su hranile na stotine gladnih usta. Naziv je dobila po glasnom sopoćanju koje se nadaleko čuje i njena voda toliko je čista da može da se pije.

Slapovi Sopotnice 2000. godine proglašeni su za zaštićeno prirodno dobro i spomenik prirode. Na tom području utvrđen je režim zaštite II stepena, pa svi posetioci moraju da se ponašaju u skladu sa tim kako se ne bi narušilo ovo jedinstveno bogatstvo u okolini Prijepolja.

Zlatarsko jezero

OVO JEZERO JE PRAVI HIT Na hiljade turista iz čitavog sveta stiže podno planine Zlatar (FOTO)

Turizam

18:00

16 jun, 2024

Nova Varoš - Smaragdno zelena boja vode i veličanstveni predeli kroz koje se prolazi tokom plovidbe, učinili su Zlatarsko jezero kod Nove Varoši jednom od najpopularnijih letnjih destinacija u Srbiji. Na vožnju brodićima ovde dolaze putnici namernici iz čitavog sveta. Međutim, ono po čemu je ovo mesto takođe poznato jeste da je upravo Zlatarsko jezero jedino mrestilište američke pastrmke u Srbiji.

Komentari(0)

Loading