GVOZDENA KAPIJA BALKANA Nestvarna lepota jedne od najposećenije turističke destinacije u Srbiji koja ostavlja bez teksta!

J. K.

21:21

Turizam 0

Drevna utvrđenja, bogata priroda, zapanjujuće klisure reka i misteriozni ostaci rimskih građevina čine Nacionalni park Đerdap jednim od najlepših destinacija u Srbiji.

GVOZDENA KAPIJA BALKANA Nestvarna lepota jedne od najposećenije turističke destinacije u Srbiji koja ostavlja bez teksta!
Shutterstock

 

Đerdapsku klisuru krasi bogata flora i fauna, bajkovite i čarobne prirodne lepote kao i mnoge druge znamenitosti od pećine, ponornice, istorijskih spomenika iz doba paleolita,  Rimskog carstva pa sve do Lepensko vira, Vlasaca, Konopišta i drugih arheoloških nalazišta koja predstavljaju kolevku dunavske, ali i evropske civilizacije.

Mnogi Đerdapsku klisuru nazivaju i Gvozdena kapija Dunava ili Gvozdena kapija Balkana, a ime se povezuje sa tim što je Dunav na ovom mestu jako uzak u svom toku, što je nekad stvaralo ozbiljne probleme prilikom plovidbe. Na turskom reč „Đerdap“ označava mesto koje je opasno za plovidbu.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Đerdapsku klisuru čine dva uska kanjonska dela – Veliki i Mali kazan, i tri klisure  Golubačka, Gospođin vir i Sipska.  U Gospođinom viru beleži se najveća dubina Dunava od 82 metra, što je i jedna od najvećih rečnih dubina u svetu, dok najuži tok Dunav ima kod Velikog kazana gde iznosi samo 150m. Impozantni prizori mogu se videti u Kazanu, gde se stene uzdižu i do 300 metara iznad vode i gde Dunav menja svoju širinu, tako da njegovo korito ovde ima oblik posude nalik kazanu, po čemu je ovaj deo i dobio ime. 

Još jedna divna atrakcija ovog područja su mnoga arheološka nalazišta koja možete posetiti. Najpoznatije arheološko nalazište svakako je Lepenski Vir. Otkriven je 1965. godine. Nalazi se na desnoj obali Dunava na 15 km od sela Donji Milanovci. Ovo mesto je toliko impresivno da je čitava praistorijska kultura tog područja dobila ime po njemu. Praistorijski stanovnici Lepenskog Vira bili su među prvim graditeljima u Evropi, a njihovo selo se smatra jednim od najvećih i najsloženijih naselja koja datiraju iz mezolita i neolita.  Najprepoznatljiviji artefakti sa ovog lokaliteta su kameni oltari i kamene skulpture koje predstavljaju njihova božanstva. Ovi artefakti su najstariji primer ove vrste u Evropi.

Shutterstock
 

 

 

Rimski carevi TiberiosClaudiusDomician Trajan presekli su strateški put kroz kanjon Đerdapa i izgradili mostove i utvrđenja duž njega u periodu od 1. do 2. veka nove ere, čiji ostaci još uvijek stoje. Srednjovekovne tvrđave koje su branile ulaz u kanjon i prolaz kroz njih, od kojih su najvažniji Golubac i Fetislam iz turskog perioda, takođe svedoče o stalnim sukobima različitih kultura i civilizacija u ovim krajevima.  Uprkos tako burnoj istoriji, živopisni narodni običaji i tradicionalni seoski život sačuvani su kao dokaz neprekidnog života na ovim prostorima od paganskih vremena do danas. Svakako vredna pomena i posete jeste Trajanova tabla koja se može videti samo prilikom plovidbe Dunavom.

Nizvodno od hidrosistema „Đerdap I“, nalaze se ostaci starog rimskog utvrdenja Diana, jednog od najvećih i najbolje očuvanih rimskih utvrđenja na ovom delu Dunavske granice. Utvrđenje je podigao Trajan, i vršilo je svoju funkciju do 6. veka, kad su ga porušili Sloveni i Avari.

Trajanov most preko Dunava bio je dug oko 1200 metara i imao je 20 stubova. Trajanov nasledik Hadrijan je srušio jedan deo ovog mosta da bi sprečio upade Dačana u carstvo, i posle toga je most i zapušten. Danas se mogu videti njegovi ostaci, delovi portala i tri stuba.

NP Đerdap na mapi: 

 

 

Komentari(0)

Loading