VEŠTAČKO JEZERO U SREMU Mesto za piknik i ribolov, i mnoge druge sadržaje (VIDEO)

Lepote Srbije

09:00

Turizam 0

Komunalne službe ne odlaze u prirodu, molimo vas da vaše smeće ponesete sa sobom. Čuvamo i volimo našu zemlju!

VEŠTAČKO JEZERO U SREMU Mesto za piknik i ribolov, i mnoge druge sadržaje (VIDEO)
Shutterstock

Borkovačko jezero ili akumulacija Borkovac je veštačko jezero koje se nalazi u Sremu, 2 km udaljeno od Rume, 20 km od Sremske Mitrovice, 40 km od Novog Sada i 60 km od Beograda. Nastalo je 1972. godine pregrađivanjem potoka Borkovac, a punjenje akumulacije vodom trajalo je sledeće tri godine.

Jezero se prostire pravcem sever–jug, u dužini od 2 km. Brana se nalazi na južnom delu akumulacije, dužine je 209 m, a visine 11 m. Najveća širina jezera je u centralnom delu i iznosi 320 m, a najveća dubina je 5 m. Tokom prosečnog vodostaja, dužina obale akumulacije je 4400 m, a površina vode iznosi 360.000 m². Letnja temperatura vode u jezeru dostiže i 29°C, a providno je i do pola metara dubine. Vodovodna mreža koristi vodu iz jezera.

 

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

 

Ekologija jezera

Borkovačko jezero se može okarakterisati kao mezotrofno jezero, sa velikim potencijalom za eutrofikaciju. U njemu je primećeno cvetanje vode, u kojem učestvuju modrozelene bakterije iz rodova Phormidium, Microcystis i Aphanisomenon, kao i dinoflagelata Ceratium hirundinella.

VEŠTAČKO JEZERO U SREMU Mesto za piknik i ribolov, i mnoge druge sadržaje (VIDEO) Shutterstock
 

 

Pored prvobitne namene za navodnjavanje zemljišta, ovo je danas značajna turistička destinacija za sve ljubitelje prirode i ribolova. Izuzetno je bogato raznim vrstama riba, pa se svake godine početkom maja organizuje takmičenje u ribolovu. Jezero ima uređenu plažu sa tuševima i pratećim sadržajem, pa u vrelim letnjim danima postaje pravo mesto za odmor i rekreaciju.

Jezero je bogato ribom, prisutni su som, smuđ, šaran, babuška, bela riba, amur i tolstolobik.

Tik uz jezero se nalazi Borkovačko izletište, a na samo pet kilometara udaljenosti i Pavlovačko jezero.

Izvor: Vikipedija, fruškać

Komentari(0)

Loading