"SRPSKA ATINA" PRESTONICA KULTURE Novi Sad postaje "grad stripa"

Lepote Srbije

20:00

Manifestacije 0

Za ljubitelje stripova.

"SRPSKA ATINA" PRESTONICA KULTURE Novi Sad postaje "grad stripa"
Shutterstock

 

U okviru programa Evropska prestonica kulture (EPK) Novi Sad će od 21. do 30. oktobra postati "grad stripa", saopštila je Fondacija Novi Sad – EPK.

- Srpski strip kroz tri veka, pozorišna adaptacija čuvene strip heroine, prvi put strip na tapiseriji, najznačajnija konferencija o stripu u regionu – poslednji programski luk Evropske prestonice kulture, 'Druga? Evropa', pretvara Srpsku Atinu u jedinstveni Grad stripa. Novi Sad ponovo postaje centar devete umetnosti koji okuplja najznačajnije strip crtače - navedeno je u saopštenju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U saopštenju je dodato da će biti organizovana izložba "Od Nevena do Betmena", koja predstavlja "vizuelnu šetnju" od epske poezije, narodnih priča, naučne fantastike, strave i užasa, superheroja, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja i komedije sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa.

Prvi put, povezujući strip crtače i tkalje, ustanova Atelje 61, predstaviće izložbu "Heroji svakodnevice", u okviru koje će biti predstavljeno devet strip radova na tapiserijama, navedeno je.

Organizatori su najavili da će u okviru programa biti održana i izložba na kojoj će se predstaviti strip umetnici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, dok će u Pozorištu mladih biti premijerno izvedena predstava "Cat Claw", rađena po stripu novosadskog autora Branislava Baneta Kerca, u režiji Majkla Helmerhorsta iz Holandije.

U okviru međunarodnog projekta "Remix Comix – stripovi za nasleđe", finansiranog od strane Kreativne Evrope, biće održana "najznačajnija strip konferencija u regionu" pod nazivom "Strip, nasledje i savremena umetnost".

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Maglič tvrđava

MAGLIČ GRAD-URANAK Dođite 29. i 30. aprila da osetite mistiku ove srednjovekovne tvrđave iz serije "Beležnica"!

Manifestacije

17:00

12 mart, 2024

Maglič je srednjovekovni zamak smešten u ibarskoj klisuri, 20 km južno od Kraljeva u Srbiji. Ovaj utvrđeni grad stoji na vrhu brda, oko kojeg reka Ibar pravi oštru okuku, čime podnožje brda okružuje sa tri strane. Zaravnjeni plato na kom je utvrđenje podignuto uzdiže se nekih stotinak metara iznad dna klisure i jedinog karavanskog puta koji je povezivao Moravsku dolinu i Kosovo polje.

Komentari(0)

Loading