"SRPSKA ATINA" PRESTONICA KULTURE Novi Sad postaje "grad stripa"

Lepote Srbije

20:00

Manifestacije 0

Za ljubitelje stripova.

"SRPSKA ATINA" PRESTONICA KULTURE Novi Sad postaje "grad stripa"
Shutterstock

 

U okviru programa Evropska prestonica kulture (EPK) Novi Sad će od 21. do 30. oktobra postati "grad stripa", saopštila je Fondacija Novi Sad – EPK.

- Srpski strip kroz tri veka, pozorišna adaptacija čuvene strip heroine, prvi put strip na tapiseriji, najznačajnija konferencija o stripu u regionu – poslednji programski luk Evropske prestonice kulture, 'Druga? Evropa', pretvara Srpsku Atinu u jedinstveni Grad stripa. Novi Sad ponovo postaje centar devete umetnosti koji okuplja najznačajnije strip crtače - navedeno je u saopštenju.

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

Možda vas zanima:

U saopštenju je dodato da će biti organizovana izložba "Od Nevena do Betmena", koja predstavlja "vizuelnu šetnju" od epske poezije, narodnih priča, naučne fantastike, strave i užasa, superheroja, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja i komedije sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa.

Prvi put, povezujući strip crtače i tkalje, ustanova Atelje 61, predstaviće izložbu "Heroji svakodnevice", u okviru koje će biti predstavljeno devet strip radova na tapiserijama, navedeno je.

Organizatori su najavili da će u okviru programa biti održana i izložba na kojoj će se predstaviti strip umetnici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije, dok će u Pozorištu mladih biti premijerno izvedena predstava "Cat Claw", rađena po stripu novosadskog autora Branislava Baneta Kerca, u režiji Majkla Helmerhorsta iz Holandije.

U okviru međunarodnog projekta "Remix Comix – stripovi za nasleđe", finansiranog od strane Kreativne Evrope, biće održana "najznačajnija strip konferencija u regionu" pod nazivom "Strip, nasledje i savremena umetnost".

Lepote Srbije su i na Viberu gde vam donosimo razne priče, pridružite se našoj zajednici.

Komentari(0)

Loading